LIFESTYLE     01.08.2017.

Jedno veliko „za“ kućne ljubimce

Poznato je da deca vole životinje i žele ih kraj sebe bilo da žive u kući ili stanu. Od malena je važno učiti ih lepom ponašanju kao i usaditi im ljubav prema drugim živim bićima. Na planeti zemlji nema vernijeg druga od psa, tako kažu, a tako zaista i jeste. On nas štiti, igra se sa nama, mazi i pruža bezuslovnu ljubav.

Zašto je većina roditelja protiv čuvanja kućnih ljubimaca? Mnogo je razloga, poput, dlaka, prljavštine, nereda pa čak i mržnje prema životinjama. Danas se često mogu videti loši primeri ponašanja prema ovim nedužnim bićima.  Ali svi ti razlozi nisu opravdani ukoliko ne postoji zdravstveni problem koj neko dete ili roditelj ispoljava u blizini životinja, poput alergije i slično. Mnogi ljubitelji životinja se trude da objasne da je navikavanje dece na ova bića nešto to je jako korisno za njih i ispravno. Sutradan će biti bolji ljudi, jer su odrasli uz neiskvarenost. Osim što su uvek tu da nas zaštite, životinje su tu i da nas uteše. Govoreći o kučnim ljubimcima, podrazumevamo na prvom mestu mace i kuce koji umeju da razumeju naše potrebe i naša osećanja. Ukoliko imate mačku verovatno znate da kada god ste tužni ona će doći kod vas i biti tu sve dok vam ne bude bolje. Psi, koji su daleko inteligentniji i koji znaju šta znači patnja, bol, sreća, radost  su naši najverniji prijatelji, koji će saslušati i osetiti svaku našu tajnu, problem ili neizmernu radost i neće je deliti sa drugima, već će nas svojim ponašanjem i pogledom kako utešiti tako i ohrabriti.

Konekcija između ljudi i životinja je neobjašnjivo lepa i čarobna. Učeći decu od malena da dele svoj krevet, svoju stolicu, hranu i svoj prostor sa ovim predivnim bićima, učimo ih da budu bolji, osećajniji, emotivniji, jači i snalažljiviji, a pre svega dobri ljudi! Nemojte braniti zbližavanje i kontakt između ovih malenih bića, dozvolite im da sami osete kako odbojnost tako i povezanost.

Suza jednog psa je daleko iskrenija i čistija od suze jednog čoveka, jer čovek se uči lošim manirima kroz život, dok pas koristi svoju lukavost samo u trenucima ugroženosti.

Zar nije lepše ući u stan ili dvorište i ugledati nekoga ko maše repižćem kada vas vidi i ko vam iskreno potrči u naručje, jer vas se uželeo? I tada zapravo shvatite da, ma koliko prijatelja imali, ova bića su UVEK tu u SVAKOM trenutku i koliko god čudno i nestvarno zvučalo, energiju koji oni imaju, prenose i na vas.

Učinite svoj dom lepšim, vedrijim i prepunim ljubavi i sreće, udomite nekog psa ili macu. Ulice i azili su danas puni napuštenih životinja, zavirite u svoje srce, oslušnite, potreban vam je prijatelj za ceo život, a njemu je potreban dom.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ