LIFESTYLE     22.08.2016.

Japanska kuhinja- sushi i sashimi

U zadnje vreme, celi svet je prepun japanskih restorana koji niču na svakom kutu. Globalizacija je donela mešanje stilova i hrane, te imamo mogućnost probati i stvari koje su nam pre bile nepojmljive.

Velike metropole imaju doslovno svoje japanske kvartove, ali sve više i više čak i mali gradići imaju prilike probati tu čudnu ali dobru japansku hranu.

Što je zapravo sashimi i sushi

Na bazi svega nalaze se japanske alge, riža i sirova riba. Postoji naravno mnogo varijacija na temu ( da se približe našem ukusu i tržištu)  pa lako nađemo na meniju pohovanu piletinu, pogani povrće i škampe.  Rižu sa tobom ili mesom, razne vrste špageta od rižinih do sojinih, preko salata od ribe i jastoga.

Na meniju ćete naći mnogo vrata sushija (ili rolica od riže sa algom i ribom).

Sashimi su komadići sirove ribe koji se jedu sa štapićima umočene u sojin umak. Uglavnom se jede tunjevina, losos, škampi, razne vrste školjki i oštriga a sve sirovo. Ako niste ljubitelj ribe (naročito sirove koja ima specifičan ukus)  ne znam koliko će vam se svideti ovaj tip hrane.

FB_IMG_1471602213596

Možete naručiti i pečenog lososa ili tunjeviu, ali ipak je bit same japanske kuhinje sirova riba. Ta riba prolazi kroz proces instantnog  zadržavanja da bi se ubile moguće bakterije (iako se kupuje sveža), tako da možete biti sigurni da vam se neće ništa desiti i da nećete imati probavnih problema. Dapače, japanska je kuhinja poznata kod dijeta jer je jako niska kalorijama što se zna za rižu i ribu

Najpoznatiji začini koji idu uz to su sojin umak, wasabi i slatko pikantni umak. Pazite se wasabija ako još niste imali prilike probati. Zelenkaste je boje ali veoma pikantan. Veoma da ponovim. Vrlo često između jela se gricka tanko narezani đumbir u slatkastom umaku da biste „oprali“ usta i osvežili čula.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ