LEPOTA&ZDRAVLJE     16.09.2016.

Jabuka na dan i ne treba ti lekar – mitovi i istine o ovoj čudesnoj voćki

Jabuke su na dnevnom meniju mnogih porodica u Srbiji. Idealna su užina deci u školi, umornim zaposlenima tokom prekovremenog rada, vole je sportisti, preporučuju je lekari. Jabukama se pripisuju čudotvorna svojstva – toliko su moćne da stara izreka kaže: Jabuka na dan i ne treba ti lekar!

Kako nam predstoji sezona gripa, prehlada i oslabljenog imuniteta, korisno je ukazati na sve prednosti (i neke od nesdostataka) konzumiranja ove voćke.

apple-fruit

U proseku, 100 grama jabuke sadrži približno 80 grama vode, 11 grama ugljenih hidrata i oko četiri grama dijetalnih vlakana. Jabuka obiluje vitaminima C, E, A, B i beta-karotenom. Od minerala sadrži kalijum, kalcijum, fosfor, magnezijum i gvožđe. Sve ovo je čini idealnim čuvarem imunog sistema. Naime, konzumiranjem jedne jabuke dnevno daćete snagu organizmu da ojača odbrambene funkcije i unapredi opštu sposobnost borbe sa stranim telima i infekcijama.

Zbog obilja fruktoze i glukoze, jabuke su idealna voćka za sve ljude koji imaju problem sa brzim gubitkom koncentracije.

Preporuka je da se jabuka konzumira neposredno pre, ili nekoliko sati nakon obroka jer u tom slučaju snabdeva organizam dodatnom energijom, reguliše varenje, obnavlja crevnu floru i snižava loš holesterol.  Sporim žvakanjem jabuke čiste se zubi i uništavaju štetne bakterije u usnoj duplji. Jabuke sadrže i sastojak kercetin, koji preventivno deluje na rak pluća i bolesti srca.

apple-fruit1

Ipak, velika zabluda je da se jabuka preporučuje svima. Osobe koje pate od čira na želucu posebno treba da izbegavaju ovu voćku kako njenom konzumacijom ne bi pogoršali tegobe.

Mit je i da jabuka gojaznim ljudima pomaže da smršaju. Objašnjenje se krije u činjenici da jabuka obiluje ugljenim hidratima koji su poznati kao magnet za kilograme. Naravno, par jabuka dnevno neće vam zalepiti kilograme na stomak i bokove, ali prekomerna konzumacija nepovoljno utiče na očuvanje vitke linije, pa i skidanje viška kilograma. Kombinovana uz namirnice niske kalorične vrednosti i glikemijskog indeksa jabuka može učiniti dosta pozitivnog vašoj figuri – ključ je u umerenosti.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ