LIFESTYLE     17.09.2016.

JA, žena: Kuvanje, umetnost ili potreba?

Kuvanje je, verujem, najbolji način za upoznavanje jedne žene. U jednom pripremljenom jelu možete doslovno osetiti njenu ličnost, njeno trenutno raspoloženje, energiju i njenu posvećenost. Ono što najviše ukazuje na to ko je domaćica, jeste način na koji priprema svoja jela i naravno, njen meni. Postoji velika razlika između žena koje su sklone eksperimentisanju u kuhinji  i onih koje imaju precizno planirana i ista jela za svaki dan u sedmici. Kod ovih prvih uvek postoji taj faktor iznenađenja i uzbudljivosti kada ste u prilici da probate hranu, a kod ovih drugih se često zapitam što je u njima ubilo kreativnost i želju za oduševljenjem. Hrana je moćno oružje. Pored samopouzdanja, pogleda i šarma,  kuvanje je jedan od ženskih najjačih aduta. Istina, može da ubije, a i da oživi. Nešto slično kao pogled. Ali, zadržaćemo se na oživljavanju ovog puta.

Kuvanje za vašeg partnera i vas trebalo bi da vam predstavlja najveće zadovoljstvo. Ovo se podjednako odnosi i na pripremanje hrane i za vašu porodicu, decu i prijatelje. Ali, hajde da se fokusiramo na pripremanje ukusnih obroka za vas dvoje. Postoji ona stara kliše izreka da se do srca dolazi preko stomaka. Hm, može, ako ste ženski Jamie Oliver. Ali, za sve one manje talentovane, (ili bolje reći manje posvećene žene, jer je svaka prirodno talentovana za kuvanje) način pripreme jela je od najvećeg značaja.

jamie-oliver-in-the-kitchen

Prvo, kuvanje morate početi sa dobrim raspoloženjem. Ako to uključuje dobru muziku u pozadini, čašu sjajnog Chardonnay Barique pri ruci, crveni ruž na vašim usnama ili novi čipkani korset koji je naizgled nevažan za ovaj proces, uradite to. Budite što god da vas motiviše i ohrabruje da taj naizgled bezazleni jastog neće oživjeti i otkinuti vam prst dok pokušavate da ga skuvate. Drugo, kad ste već tako zavodjivo samopouzdane od vas se očekuje da će jelo koje pripremate imati istu tu notu zavodljivosti i posvećenosti svim čulima. Tu dolazimo do odabira jela za pripremu. Danas su sjajni recepti itekako dostupni i ne postoji izgovor za neunošenje inovativnosti u vaš meni. Svaka posvećena domaćica (uključujući moju majku, zbog čijeg kuvanja moj otac pati od viška kilograma)  rado prati 24kitchen kanal, koji je nepresušan izvor recepata iz čitavog sveta. Ja volim i druge online varijante kao što su sjajni instagram blogovi poput @beautifulcuisines, @food52 i naravno neizostavni @jamieoliver, koji svakodnevno oduševljava novim, praktičnim receptima, koji se u opširnijoj varijanti mogu naći na njegovom sajtu: www.jamieoliver.com .

article-2590511-1c9b71ac00000578-479_634x417

Treće: kada ste odabrale što ćete kuvati, dolazimo do trenutka kada svom jelu morate dati lični pečat. Naravno da nećete pratiti recepte u potpunosti. Bože sačuvaj! I naravno da nećete pripremiti to jelo ponovo na apsolutno isti način jer to već postaje dosadno. Šalu na stranu, dozvoljeno je ponavljanje recepta ali u određenim vremenskim intervalima (isto kao što ne možete nositi istu haljinu svaki drugi dan). Budite smele sa začinima! Uvedite u vašu kuhinju mirisne note Italije, raznolikost Indije, egzotiku Azije ili Japana. Improvizujte. To je ono zbog čega kuvanje jeste čista umetnost.

Četvrto:  Kuvanje sa vašim partnerom ili bez njega? Hm, kakvo pitanje. Ukoliko budete pratile instrukcije načina pripreme jela koje su već navedene, postoji rizik da će crveni ruž, vino i onaj korset skrenuti pažnju vašem partneru, pa se može desiti da vam doda šećer umjesto soli, ili da vam, ne daj Bože, jelo u potpunosti zagori. Tako da, preporuka je da kuvate bez vašeg partnera ukoliko ne želite da vidi onu realnu stranu kuvanja (mrlje, nered i katkad nelagodne mirise) kako biste fascinirale i dovršile jelo. Ili, možete biti prirodne i svoje, realne i spontane i kuvati sa njim, jer pored ukusnog jela, ljubav je još ukusnija.

feature-header20

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ