LIFESTYLE     02.11.2016.

Ikona lepote: Brigitte Bardot

Pored zanosnog fizičkog izgleda koji je bio njen zaštitni znak, ona ostavlja trag u istoriji time što se bori za zaštitu prava životinja što je i postala njena glavna preokupacija kad je sedamdesetih napustila glumačku karijeru. Tada je osnovala fondaciju za zaštitu životinja i postala jedna od najistaknutijih svetskih aktivistkinja u toj oblasti.

Brižit Bardo rođena je 1934. u Parizu u porodici industrijalca Luj-Pilua Bardoa. Vaspitavana je u strogom i konzervativnom duhu, u skladu sa idejama katoličke vere, koje je na nju prenela njena majka An-Mari Musel. Mlada Brižit bila je zaljubljena u balet i u toj  ljubavi bila je istrajna pa je 1947. upisala Nacionalni konzervatorijum za ples. Uspela je da zadovolji stroge umetničke kriterijume te akademije i naredne tri godine bila je učenica ruskog koreografa Borisa Knjazeva.

Lepa i upadljiva, ubrzo je privukla pažnju modnih fotografa i njeno lice osvanulo je na naslovnoj strani francuskog modnog magazina Elle. Kada ju je video na naslovnici, Rože Vadim je bio opčinjen pojavom ove sedamnaestogodišnje glumice i zajedno sa rediteljem Markom Alegreom odlučio da je angažuje u svom debitantskom filmu. Ubrzo su Brižit i Rože započeli romansu i on je posle kratkog vremena odlučio da je zaprosi. Njeni roditelji prvo su se odlučno protivili tome da njihova ćerka tako mlada uđe u brak, ali su vrlo brzo, suočeni s njenom nepokolebljivošću, bili prinuđeni da se pomire sa sudbinom.

1

Prvu glavnu ulogu Brižit je odigrala 1956. u filmu I Bog stvori ženu, koji je režirao upravo njen suprug Rože Vadim. Ovo ostvarenje donelo je mladoj glumici svetsku slavu, kao i milionsku zaradu. Taj film na neki način najavio je seksualnu revoluciju koja se dogodila tokom buntovnih šezdesetih. Otvorena seksualnost, koja je posebno došla do izražaja u sceni kada Brižit bosa pleše po stolu, izazvala je zgražavanje mnogih gledalaca, dok je većina odlazila u bioskop samo kako bi videla ovu lepu Francuskinju. Nova filmska zvezda doprinela je i povećanju interesovanja holivudskih filmskih producenata za evropsku kinematografiju.

Brižit i Rože razveli su se 1957. godine, ali se njihova profesionalna saradnja nastavila. Posle uspeha koji joj je donela uloga u filmu Parižanka Mišela Basronda, čuvena glumica zaigrala je u Vadimovom filmu Mesečina 1958. Nepune dve godine posle razvoda ponovo se udala, ovoga puta za glumca Žaka Šarijea, kog je upoznala na snimanju filma Babet ide u rat. Sa njim je dobila sina Nikolasa, sa kojim, međutim, nikada nije bila bliska.

Svega osam meseci nakon Nikolasovog rođenja Brižit je drugi put pokušala da se ubije. Razlog za to bili su bračni problemi, tako da je ubrzo usledio i drugi razvod.

Treći muž francuske filmske zvezde bio je nemački milioner i plejboj Ginter Saks, koga je upoznala u Sen Tropeu. Iako su u braku bili vrlo kratko, Brižit je jednom prilikom izjavila da joj je veza sa Saksom ostala u sećanju kao jedna od najdražih uspomena. Godinama posle razvoda sarađivali su u borbi za zaštitu životinja, tako što je Saks novčano pomagao rad Brižitine fondacije. Kada se milioner 2011. godine ubio, doživela je šok.

Uprkos slavi i bogatstvu, lepa glumica bila je veoma nesrećna. Koliko god da se trudila da živi povučeno i da bude neprimetna u javnosti, uvek su je pratile horde obožavalaca. Najuporniji među njima nekoliko puta su joj provaljivali u kuću samo da bi je videli ili uzeli nešto njeno za uspomenu.

„Možete da budete i bosonogi, ali da budete srećni. Zaista sam više puta bila na ivici da se ubijem. Imala sam sve, a bila sam nesrećna. Pravo je čudo da sam još živa“, rekla je Brižit dan uoči svog četrdesetog rođendana, 1974. godine, kada je i odlučila da se povuče iz filmskog sveta. Sredinom osamdesetih pokušala je da se ubije i treći put. Uprkos povlačenju iz javnosti, obožavaoci i paparaci su je neprestano opsedali, što je dodatno opterećivalo njenu osetljivu psihu.

Za funkcionera ultradesničarske partije Bernarda Domalea udala se 1992. godine. Sa njim je i danas u braku. Kao što su na početku karijere mnogi govorili da ju je stvorio njen prvi suprug Rože Vadim, tako i sad često izjednačavaju mišljenja njenog četvrtog supruga sa njenima. Ali kroz sve to – poniženja, optužbe, proglašavanje praznoglavom lutkicom i identifikaciju s muškarcima – Brižit je uspela da zadrži svoje mišljenje i svoje stavove, da se izvuče iz medijskog ludila, kao i da se odrekne filmske karijere u trenutku kad joj to više nije pričinjavalo zadovoljstvo.

 

 

Izvori fotografija: http://www.triskelion.gr/blog/renault-floride-brigitte-bardot-favorihttps://www.vogue.com/slideshow/celebrity/brigitte-bardot/ 
Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ