LEPOTA&ZDRAVLJE     14.09.2016.

Idealna jesenja užina: suve šljive i njihov uticaj na zdravlje i lepotu

Suvo voće miriše na jesen, opalo lišće ali uz taj prizor često idu i prehlade, povišena temperatura, opšta malaksalost, suva koža, izražene pore i slično. Ukoliko u ishranu uključite suve šljive u minimalnoj količini možete očekivati maksimalne benefite po kompletnu zdravstvenu sliku i fizički izgled.

Suve šljive su možda najpoznatije po blagotvornom uticaju na sistem organa za varenje, a ukoliko ih konzumirate redovno mogu postati vaš glavni saveznik u sprečavanju prekomernog gojenja tokom jesenjih i zimskih dana. Porcija od 100 grama suvih šljiva ima svega 260 kalorija, što ovu poslasticu čini izvrsnom užinom. Možete je konzumirati samostalno ili pomešati sa cimetom u šolji jogurta – tako dobijate pravi hedonistički užitak.

Suve šljive bogate su vitaminima A, C i E grupe, pozitivno utiču na cirkulaciju krvi i kiseonika do ćelija i na taj način poboljšavaju opštu sposobnost odbrane vašeg organizma, ali i kože. Suve šljive obiluju beta-karotenom i učiniće vašu kožu lica blistavom. Poznate su kao odličan borac protiv delovanja slobodnih radikala, pa ne čudi što se često preporučuju kao izvrsna hranljiva dopuna anti-age tretmanima i kozmetičkim proizvodima.

suve-sljive1

Suve šljive štite kardiovaskularni sistem, a dokazano je njihovo pozitivno delovanje kod osoba obolelih od dijabetesa. Pošto sadrže veliku količinu antioksidanasa, uspešno se bore protiv nastanka i napredovanja kancerogenih ćelija u organizmu.

Manje je poznata činjenica da suve šljive izoštravaju vid. Ukoliko radne dane provodite pred računarom i umarate oči, konzumirajte suve šljive kako biste sprečili makularnu degeneraciju koja pogaša starije osobe, ali i osobe koje svoj vid ugrožavaju svakodnevnim aktivnosttima.

Imaju diuretičko delovanje pa se preporučuju osobama koje imaju problema sa bubrezima i bolovima u žuči. Odlične su i za održavanje pravilnog funkcionisanja kostiju u telu.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ