LEPOTA&ZDRAVLJE     16.09.2016.

Grožđe – Voće koje puno vredi

Jedno od najzastupljenijeg voća u svetu i kod nas svakako je grožđe. Smatra se da ima nekoliko hiljada vrsta ovog voća. Zbog nutritivne vrednosti, širok je spektar upotrebe grožđa. Pre svega treba napomenuti da sadrži: biljna vlakna, biljne masti, vitamin A, vitamin B, vitamin C, vitamin E, gvožđe, celulozu, šećere( fruktozu i glukozu), kalijum, kalcijum, magnezijum… Zbog svog povoljnog uticaja  upotrebljava se kod sledećih problema : anemija, angina pektoris, slabljenje imunološkog sistema, kožne bolesti (bubuljice), visok krvni pritisak, arteroskleroza, gubitak koncentracije, nestabilna crevna flora…

Pored toga grožđe se u ishrani koristi jer usporava proces starenja i pomaže organizmu u borbi protiv virusa, toksina i karcinoma. Dobro poznata činjenica je da Francuzi dosta jedu grožđe i umereno piju vino, pa zbog toga imaju manje problema sa srcem i krvnim sudovima.

Veliki je značaj grožđa i u narodnoj medicini: kod upale želuca, za bolju cirkulaciju, protiv zatvora, za jačanje imuniteta. Ne manji značaj ima i suvo grožđe koje je bogato glukozom i fruktozom. Suvo grožđe ublažavaj kašalj, bolove u bubrezima a pomaže i kod bolesti disajnih organa.

Sezona ovog voća je veoma blizu. Zato iskoristite sve blagodeti grožđa o čijim su hranljivim i lekovitim svojstvima ostavili trag stari Egipćani, Grci i Rimljani.

 

Izvor fotografije: Pixabay
Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ