LEPOTA&ZDRAVLJE     24.12.2018.

FITNESS: Pet zabluda o teretani

Ovaj tekst bi trebalo da vam pomogne da razbijete predrasude koje su vezane za to šta se dešava sa vašim telom kada trenirate u teretani. Slede neke od najčešćih zabluda koje vas mogu kočiti u odluci da počnete da vežbate i postignete željene rezultate.

1) „Masti se pretvaraju u mišiće“

Mišićna masa i masne naslage su dve potpuno različite stvari, strukture različitog porekla i ne mogu se pretvarati jedna u drugu. Osoba velike mišićne mase može imati i visok i nizak procenat masti u telu, kao i osoba male mišićne mase. Ova zabluda nastaje zbog toga što se vežbanjem uglavnom dešava istovremeno topljenje masnih naslaga i uvećanje mišićne mase, ali to kakav će oblik telo poprimati i da li će se menjati kilaža vezano je za način ishrane i treninga, a ne za prelazak masti u mišiće.

2) ,,Brzo postizanje rezultata“

Bilo da želite da smršate, oblikujete ili zategnete neki deo tela, do vidljivih rezultata se nikako ne može doći za mesec dana. Period od približno dve do četiri nedelje je potreban samo da se telo adaptira na početak vežbanja i da se smanji rizik od povreda. 

3),,Strah od tegova“

Kod žena često postoji strah od vežbanja sa tegovima, upravo zbog zablude da će se „nabildovati“ i da će im telo izgubiti ženstven oblik. Tegovi su rekviziti kao i svi ostali, i u zavisnosti od načina korišćenja, dovode do različitih ciljeva. Uz pravilno doziranje opterećenja, vežbe sa tegovima su jako korisne, koji god da je vaš cilj.

4) „Dugačak trening – bolji rezultati“

Za kvalitetan trening koji vas dovodi do željenih rezultata dovoljno je od 45 do 90 minuta. Predug boravak u teretani može vas dovesti do prevelikog gubitka energije i umora – pretreniranosti, čime rizikujete i povrede. Dakle, predugo trajanje treninga često donosi više štete nego koristi.

5)„Trbušnjaci tope salo na stomaku“

Većini žena je najproblematičnija zona struka i stomaka, a mišljenje da će se samo vežbanjem dobiti željeni izgled te zone je pogrešno. Pored vežbi, jako bitan faktor u ovom slučaju je ishrana, jer je moguće imati jak trbušni zid koji se ne vidi, dok se masne naslage, koje su preko njega, ne istope. 

Piše Nemanja Jovićević, sportista i personalni trener.

Možete mu postaviti pitanja u komentarima ispod ili na mejl jovichevich@gmail.com

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ