LEPOTA&ZDRAVLJE     21.06.2016.

Fejk šminka na društvenim mrežama – opasnosti i zablude

Danas ćemo pričati o temi koja je veoma zapostavljena u beauty svetu, a zapravo je vrlo ozbiljna. Da li biste ikada ušle u kinesku radnju i kupile šminku? Verujem da ne biste. Upravo to radite kada naručite šminku preko društvenih mreža.

U poslednjih nekoliko meseci sve je više profila na društvenim mrežama (posebno na Instagramu) preko kojih se prodaje fejk šminka. Najčešće su u pitanju kopije Urban Decay i MAC kozmetike. Ono što je najveći problem jeste to što se ta šminka masovno naručuje sa kineskih sajtova, a sastojci su neprovereni i predstavljaju opasnost po zdravlje. Korišćenje takvih proizvoda može dovesti do alergija, upala, ali i mnogo ozbiljnijih oboljenja kože.

Mnogo je mladih devojaka koje su neupućene i misle da naručuju originalnu kozmetiku, a u prilog tome ide i sve veći broj poznatih ličnosti koje tu kozmetiku reklamiraju.

Evo najčešćih primera fejk kozmetike:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  • MAC karmini – Svi MAC karmini dolaze u prepoznatljivom crnom pakovanju u obliku metka, osim onih iz limitirane kolekcije. Svaki od njih ima svoje ime – Ruby Woo, Myth, Russian Red… Dakle, ne postoji MAC karmin u broju 3, 5 ili 7. Takođe, ne postoje palete senki od 120 nijansi. Postoje mono senke koje same možete sklapati u paletu.
  • Naked palete – U ovom slučaju, stvar je otišla malo dalje pa se prodaju i palete koje ne postoje u Urban Decay ponudi. Originalne palete koje možete naći jesu Naked, Naked 2, Naked 3 i Naked Smoky palete. Ukoliko vidite da neko prodaje Naked 4 ili čak 8, znajte da je fejk. Najveći šok za mene lično jeste to što su se “nepostojeće“ palete prodavale čak i na Sajmu kozmetike.
  • Cena – Najbolji pokazatelj razlike između originalne i fejk kozmetike jeste upravo cena. MAC karmin ne možete kupiti za 600 dinara, kao ni Naked paletu za 2000.

 

Zato, drage dame, budite veoma pažljive. Pre nego što se odlučite za kupovinu kozmetike preko društvenih mreža, dobro proverite šta je to što kupujete. Svaka kozmetička kuća ima svoj oficijalni sajt na kome možete proveriti sve proizvode i njihove cene. Moja preporuka vam je da novac koji biste potrošile na fejk kozmetiku potrošite na kvalitetne i proverene drogerijske proizvode kojih zaista ima puno. Čuvajte svoje lice i zdravlje pre nego što dođe do ozbiljnih posledica.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ