MAMA I DETE     14.05.2017.

Evo zašto su priče za decu VEOMA važne

Za decu se kaže da su mali sunđeri. Upijaju sve što se nađe u njihovom okruženju, zato se roditelji često trude da deca imaju najbolje obrazovanje, najbolje igračke, ali zaboravljaju na jednu izuzetno bitnu stvar uz koju smo svi mi odrasli, a to su bile bajke i priče za laku noć.
To predstavlja jedno neprocenjivo bogatstvo, jer tada mališani imaju mogućnost da razvijaju maštu i emocionalnu inteligenciju.


Naučnici, psiholozi i pedagozi se slažu sa činjenicom da je posebno efektno kada neko od roditelja izdvoji vreme da svojoj deci dočara fabulu priče. Time se deci omogućuje zbližavanje sa roditeljima na višem nivou, ali i lekcije koje su bitne za decu da nauče.
Klasične priče sa kojima se susreću deca su jedne od najboljih reprezenata kako funkcionišu dobro i zlo, kao i vrednostima kao što su porodica, prijatelji, ljubav i hrabrost.
Stimulacijom dečije imaginacije doprinosimo tome i da budu mnogo bolji u svim poljima života, znatno komunikativniji i socijalniji. Priče takođe razvijaju način na koji se deca suočavaju sa njihovim problemima u životu, uče ih iskrenosti i otvaraju za nova, bogatija iskustva.


Kada je reč o bajkama i pitanju koje su to najpogodnije za čitanje detetu, ne moramo samo da mislimo na one su moderne, već i na bajke koje su pisali i drugi poznati autori, poput Hansa Kristijana Andersena, Oskara Vajlda, ali i naših narodnih priča.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ