LIFESTYLE     05.10.2018.

„Djevojčice, majku bi imala“ – Doris Nikolić, pisac

Da si ti moje dijete ja bih plakala kad bi mi udahnula prvi vazduh na grudima, plakala, ali od sreće sto te imam. Spremila bih ti sobicu i sva bi u bijelo bila, jer andjela sam kući dovela, pokrila ćebencem i svaki pokret ne trepteći pratila. Da si ti moje dijete ustajala bih noću, osluškivala da li dišeš pa zahvaljivala nebu na divnom blagoslovu. Znaš, da si ti moje dijete, u svesku bih upisivala datume prve tvoje riječi, izniklog zubića, prvog nestašluka. Da smo same dva bih posla radila, sve bi kao druga djeca imala. Umorna nikada ti ne bih pokazala da sam klonula, jer bi me svakim milovanjem male ručice podizala. Pričala bih ti priče, one koje meni niko nije, i ne bih ti govorila da budeš nježna princeza, već mala ratnica sa pravdom u očima. Plela bih ti pletenice i užinu za školu spremala, nikad bez poljupca iz zagrljaja te ne bih pustila. Bitno mi je da znaš koliko si ti voljena, koliko sam ti sebe poklonila.

 

Da si ti moje dijete u park bih te vodila. Na trepavicama oblak ponosa nosila kad kažem da si moja pred drugima, da sam te ja rodila. Srce bi mi iz grudi čupala kad god bi padom koljena povrijedila i od bola zaplakala. Ja tebe ne želim da išta boli. Nemoguće je, znam, ali prosto ne želim. Da si ti moje dijete sve bih ti kupila.

Mama, a da li si ti gladna?- Ne bih bila gladna. Najela bih se tvojih sretnih uzdaha. Oči bi navlažile, ali bi duša mirovala. Da si moja, plela bih ti kapice i kad dodje zima, za promrzle prstiće, rukavice. Naučila bih. Grijale bi se jedna uz drugu, kao siroti mačići u predvorju zgrade. Disala bih za tebe, za tebe živjela. Gledala kako u djevojku se pretvaraš. Branila od svih zala i od nemoći strepjela. Djevojčice moja, majku bi imala… i jedna drugoj bi dovoljne bile. Ne bih te pustila.

 

Napisala Doris Nikolić, dulcinea.xo

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ