LEPOTA&ZDRAVLJE     21.03.2017.

Dezadoransi i antiperspiranti – da ili ne?

U potrazi za kvalitetnom zaštitom od znojenja u ovim nadolazećim toplim danima, ljudi koriste dezadoranse i antiperspirante. Ipak, postavlja se pitanje koliko su oni zdravi za korišćenje i postoji li alternativa koja može na efikasan način da nas zaštiti od neprijatnih mirisa i fleka na garderobi, a da u isto vreme ne ugrožava naše zdravlje.

Iako vlada mišljenje da su dezadoransi i antiperspiranti štetni po naše zdravlje, to zavisi samo od načina na koji se koriste. Naime, dezadoranse je poželjno staviti samo jednom u toku dana, dok  je za antiperspirante, kako bi smanjili znojenje, potrebno da ih nanesete uveče, kada je najmanji stepen lučenja znoja, jer on tada može da se upije u pore i da omogući da se narednog dana znatno manje znojimo. Ipak, kako bismo ostali bezbedni od sastojaka unutar samog antiperspiranta, potrebno je da ga nanesemo nakon tuširanja i nikako nakon samog brijanja pazuha, jer postoji mogućnost da se kroz rane od brijača, u krv unesu opasne supstance.

Alternativu za zaštitu od neželjenih mirisa možemo pronaći u sastojcima koji se nalaze u svakoj kuhinji, poput sode bikarbone, jabukovog sirćeta i nekog eteričnog ulja. Da biste napravili sopstveni dezadorans ova tri sastojka izmešajte i nanosite na problematične zone nakon tuširanja, ostavljajući da se preko noći soda bikarbona i sirće pobrinu za bakterije koje su zaslužne za mirise, a eterično ulje da nam ostavi miris koji će zameniti dezadorans. Za zaštitu od vidljivnosti fleka na garderobi, danas postoje posebni ulošci za znojenje, koji omogućavaju da se telo oslobađa nepotrebne tečnosti bez vidljivih tragova, a da pritom ne zatvarate pore. Benefiti su mnogi, jer unutar samih uložaka postoji parfem koji služi da se mirisi neutrališu, a vaše telo da funkcioniše na sasvim prirodan i bezbedan način.

Ukoliko imate problema sa prevelikom količinom znojenja, obavezno se javite dermatologu, a u međuvremenu, osluškujte telo i stabilizujte ishranu tako što ćete izbaciti kofein i gazirano, a smanjite količinu slatkih i začinjenih jela.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ