LEPOTA&ZDRAVLJE     28.01.2018.

Detox for skin: nova dimenzija detoksa!

Detoksikacija tijela je neizostavan proces prije početka vježbanja. Praktikuje se vjekovima u kulturama širom svijeta i pomaže nam da eliminišemo nagomilane toksine iznutra i spolja.

Danas smo okruženi sa više toksina nego ikada, pa je to glavni razlog zašto je potrebno da detoksiramo tijelo minimum jednom godišnje. Ukoliko osjećate umor, imate hroničnu opstipaciju, nadimanje, alergije, infekcije, mentalnu konfuziju: organizam šalje poruku da je vrijeme za čišćenje!

Zašto je detoksikacija organizma važna? Prvenstveno, jer nam pomaže da održimo optimalno zdravlje, pri tom odmarajući organe i poboljšavajući funkcionalnost organizma. Osim toga, detoksikacija stimuliše jetru i promoviše eliminaciju putem crijeva, bubrega i kože, poboljšava cirkulaciju krvi, obogaćuje tijelo hranljivim materijama, podiže nivo energije i jača imuni sistem.

Detoksikacija pomoću aromaterpije zasniva se na hidrolatima. Hidrolati ili cvjetne vodice su nusprodukti destilacije biljnog materijala pri proizvodnji eteričnih ulja. Hidrolate u kozmetičke svrhe koristimo kao prirodne tonike, ili kao vodenu fazu u izradi krema, gelova, emulzija i maski. Osim u kozmetici, hidrolati se mogu koristiti i u kulinarstvu (kao začini u raznim jelima, napicima, kolačima itd), kao i u terapeutske svrhe (kapi za nos, oči, uši kao i za vaginalna ispiranja, u obliku obloga). Duša biljke sa svojim terapeutskim svojstvima nalazi se u hidrolatu. „Detox for skin“ sadrži hirolat nane, matičnjaka i sjemena šargarepe. Hidrolati pitome nane i matičnjaka temeljno eliminišu toksine iz crijeva, dok hidrolat sjemena šargarepe čisti jetru, podiže nivo energije i budi želju za vježbanjem.

Biljna mješavina hidrolata u „Detox for skin“ proizvodu eliminiše toksine iz organizma, stimuliše rad jetre, pojačava izbacivanje viška vode koja se nalazi zarobljena u masnim naslagama, sprečava pojavu celulita, hidrira kožu i daje joj mlađi izgled.

Kako dozirati „Detox for skin“ mješavinu? U litar vode rastvoriti jednu supenu kašiku i piti tokom dana. Ukoliko pijete vodu iz boce od 500 ml, rastvoriti jednu kafenu kašiku, a ukoliko stavljate u čašu od 100 – 200 ml, dozirajte nekoliko kapi. Mješavinu možete dodavati i u smoothie i voćne obroke (1 – 2 kapi).

Sigurno se pitate da li poslije jedne popijene bočice detoxa možete da pijete još? Odgovor je da možete. Mješavina nema  nikakvih kontrindikacija i možete je koristiti stalno. Preporuka je da uvijek napravite malu pauzu (5 – 7 dana). Takođe, proizvod me pravi kontraindikacije sa medikamentima i suplementima. Preporučuje se djeci uzrasta od 5 godina, a nije preporučljiv trudnicama i dojiljama.

 

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ