LEPOTA&ZDRAVLJE     20.06.2016.

Deset neočekivanih stvari koje usporavaju metabolizam

Metabolizam je taj menjač koji nam pomaže da proces mršavljenja ubacimo u petu. Često smo i nesvesni kojoj brzinom naš organizam prerađuje hranljive materije koje unosimo, šta to zadržavamo i skladištimo, a šta ne ostavlja trag (ni talog) u telu. Predstavljamo vam deset naizgled neočekivanih stvari koje doprinose usporavanju metaboličkih procesa u organizmu.


Nedostatak sna.
Beauty sleep je nešto što je imperativ za lepu i negovanu kožu lica i tela. Ako ne spavate dovoljno neće smao vaša koža patiti (i zapamtiti) – kilogrami će se taložiti jer vaše telo jednostavno nema vremena da odmori, napuni se snagom i novi dan počne energično i metabolički brzo.

sleepless-woman-stock-insomnia-today-150625-tease_6d3d6b26146fefd37107b6a3a4d2b776.today-inline-large

Pesticidi u proizvodima. Pesticidi nisu zdravstveno bezbedni, a vašem telu daju pogrešne signale koji usporavaju prces eliminacije toksina iz organizma. Radije birajte organski uzgajanu hranu od proverenih proizvođača iz seoskih domaćinstava.

Jedete u različito vreme. Danas je doručak u 8 sati, sutra u 11, prekosutra u 6 – to je preveliki stres za organizam, a doprinosi usporavanju metabolizma. Standardizujte svoj raspored u pogledu obroka.

Gubitak gvožđa tokom mensturalnog ciklusa. Konsultujte farmaceuta i razmotrite mogućnost konzumiranja suplemenata gvožđa tokom „onih dana“.

Ne jedete dovoljno. Vašem telu je potrebna energija, a energiju unosimo hranom. Ukoliko smatrate da ste kompetentni da glumite nutricionistu i sebi odeđujete (restriktivne) režime ishrane varate se. Jedino ćete osigurati vrtoglavicu, nesvesticu i umor. Izbalansirajte ishranu, pravilno kombinujte namirnice i budite fizički aktivni.

happy-woman-eating-salad

Predugo sedite. Možda ne možete da se borite sa vetrenjačama i menjate način obavljanja kancelarijskog posla (ili bilo kog posla koji zahteva sedenje za računarom, nad pisaćim stolom i sl.) ali možete na svakih sat vremena da ustanete i prošetate po kancelariji par minuta.

Putovanje avionom. Visina, brzina, za nekoga i strah, promena vremenskih zona – sve to utiče na umanjenje sposobnosti vašeg organizma da brzo eliminiše toksine i neometano obavlja metaboličke zadatke.

Nedostatak kalcijuma u ishrani. Izgleda ta ta šolja mleka pred spavanje ipak ne treba da bude namenjena samo deci.

Dehidratacija. Dva litra vode dnevno osiguraće optimalan nivo hidratacije i ubrzati metabolizam.

Preskačete doručak. Greška o kojoj mnogi pričaju i navode je kao fatalnu za lep izgled i vitkost. I nažalost greška koju mnogi i dalje prave. Niko od vas ne traži da za doručak unesete 1000 kalorija (niti bi to bilo poželjno), ali potrebno je da na samom startu dana telu obezbedite energiju. To mogu biti dve banane i čaša jogutta, 50 grama pečenice i kuvano jaje, dvopek i marmelada, pomorandže i sl.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ