LIFESTYLE     19.08.2016.

Da li ste postali zavisni od Instagrama?

Koliko često postavljate fotografije na Instagram?  Koliko puta potom proveravate da li ste dobili neki lovi lajk, nadajući se da jeste i osećajući se loše ukoliko niste. Da li stalno imate potrebu da pratite koje su fotografije drugi postavili kako ne biste nešto slučajno propustili? Preispitajte se, vrlo je moguće da ste razvili neki oblik zavisnosti od ove društvene mreže, kao i veliki deo današnje svetske populacije.

Instagram može stvoriti realnu zavisnost kod svojih korisnika, što potvrđuje i Nir Eyal, profesor sa Univerziteta Stanford, objašnjavajući različite faktore koji dovode do toga. On navodi da čak i sam čin fotografisanja može izazvati zavisnost zato što se trudimo da ovekovečimo svaki trenutak i prizor sa kojim se susrećemo, u strahu da će, ukoliko to propustimo, oni zauvek nestati. Nakon što neku fotografiju postavimo na Instagram, dobijamo odmah nagradu, odnosno lajkove, i trudimo se da ih sakupimo što više. Vremenom, više ne postavljamo nove fotografije samo kako bismo zabeležili zanimljive trenutke, već posećujemo Instagram zbog dosade, želje da se povežemo sa drugima ili zbog straha od propuštanja.

1 (1)

Jedno istraživanje je čak pokazalo da je skoro  trećina ispitanika radila nekada nešto samo kako bi posle mogla da to objavi na društvenim mrežama. Dolazimo tako u situaciju da umesto da Instagram i slične aplikacije koristimo kao jednostavno i korisno sredstvo pomoću kog se povezujemo sa drugima, dozvoljavamo da nas one kontrolišu i upravljaju našim životom.  Na kraju krajeva, pojedine osobe su spremne da za što veći broj lajkova učine sve, pa i da rizikuju svoj život – sve je veći broj ljudi koji su poginuli ili su teško povređeni samo zato što što su želeli da naprave što bolju fotografiju za Instagram.

Srećom, nije baš sve tako crno – Naučnici sa Univerziteta u Južnoj Kaliforniji došli su do zaključka da nas postavljanje fotografija na društvene mreže, tačnije konstantno fotografisanje različitih prizora sa tom namerom, može učiniti i srećnijim osobama. U sprovedenom istraživanju više od 2000 osoba je imalo zadatak da učestvuje u različitim aktivnostima, kao što je ručak u restoranu ili vožnja autobusom po gradu. Jedan deo njih je zamoljen da pokuša da uživa bez telefona i fotoaparata, dok su drugi fotografisali sve što im je privuklo pažnju tokom trajanja aktivnosti. Po završetku eksperimenta naučnici su ustanovili da pravljenje fotografija nekog iskustva zapravo doprinosi tome da u njemu uživamo više, nasuprot uvreženom mišljenju da na taj način nismo prisutni u datom trenutku. Sam čin fotografisanja nas tera da posmatramo svet na drugačiji način, zapažući mnogobrojne detalje, što doprinosi povećanju našeg užitka.

Ključ, kao i u svim drugim aspektima života, leži u umerenosti. Razmislite prvo koliko vremena provodite na društvenim mrežama, koliko fotografija postavljate i zbog čega to činite.Da li ste to vreme mogli da iskoristite na konstruktivniji način? Sasvim je u redu da uživamo u povremenom fotografisanju zanimljivih momenata i deljenju tih trenutaka sa drugima na Instagramu, ali svakodnevno postavljanje većeg broja svojih selfie fotografija ili strah od propuštanja onoga što postavljaju drugi sugeriše da se u pozadini ipak krije neki drugi problem. Razumite prvo sebe i svoje postupke kako biste mogli nešto po tom pitanju da promenite. Ne morate uvek biti u toku sa svime što su vaši prijatelji fotografisali, niti je potrebno da vi njih putem Instagrama obaveštavate o svemu – zašto se umesto toga, za promenu, ne biste videli ili čuli telefonom i ispričali jedno drugom šta ste novo i zanimljivo radili. Ostvarićete na taj način mnogo dublju konekciju od onoga što nudi običan lajk. Dozvolite sebi da napravite pauzu i da se malo odmorite od društvenih mreža, kako biste naposletku mogli bolje da iskoristite ono što one nude.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ