Saveti doktorke Nevene     12.02.2017.

Da li si više Yin ili Yang?

Akupunktura predstavlja bitan deo kineske tradicionalne medicine (KTM), stare više hiljada godina. Ona danas ima naučnu potporu, ali se zasniva na filozofskom principu i zakonitostima prikazanim u vidu prirodnih sila Yin i Yang. To su dva suprotna elementa po svim stvarima i pojavama, koji zajedno čine celinu, i jedan bez drugog ne mogu. Yin je tamno, hladno, dole, žensko, unutrašnje, statično. Yang je svetlo, toplo, gore, muško, spoljašnje, dinamično. Svaka osoba ima svoju Yin i svoju Yang stranu, i neprekidno kolebanje Yina i Yanga unutar određenih granica je normalno, ali ako jedna strana preovlada, ruši se harmonija i dolazi do poremećaja zdravlja. To se može ispoljiti na nekoliko nivoa, u zavisnosti od toga koliko je oštećenje ozbiljno. Uloga akupunkture je da ponovo uspostavi ravnotežu između Yina i Yanga, Duše i Tela, i najvažnije, ravnotežu Qi (vitalne energije) u organizmu.

 

Vitalna energija (Qi) kreće se u telu putem određenih meridijana, koji predstavljaju vezu između unutrašnjih organa i površine tela, tj.kože. Ubadanjem akupunkturnih tačaka na koži ispravlja se i harmonizuje vitalna energija, jača imuni sistem, poboljšava cirkulacija, regulišu hormoni, povećava energija i smanjuje stres. Ovo su upravo i razlozi zašto se akupunktura smatra izuzetno korisnom i poželjnom. Ona je ujedno i veoma bezbedna, a neželjeni efekti su malobrojni, u vidu mogućeg krvarenja i hematoma na mestu uboda. Nema bojazni od infekcije, jer su sve igle sterilne i za jednokratnu upotrebu.

 

Kako izgleda tretman?

Prvi tretman obavezno se izvodi u ležećem položaju, zbog mogućeg jakog kardiovaskularnog odgovora, tj.pada krvnog pritiska (najčešće zbog straha od igle). Nakon tretmana može doći do kratkotrajnog i reverzibilnog pogoršanja simptoma ili promene apetita, ritma spavanja, emocionalnog stanja, a sve to zbog naglog početka strujanja vitalne energije kroz meridijane, i znaci su da akupunktura deluje.

Kontraindikacije

Akpunkturu ne treba izvoditi kod osoba u stanju ekstremne slabosti, akutnom alkoholisanom stanju, u osoba sa pace-makerom, nakon velikih doza kortikosteroida i psihofarmaka, nakon obilnog obroka, u trudnoći, i u toku menstrualnog krvarenja(osim ako je predmet lečenja vezan za menstrualne tegobe).

 

Piše dr Marina Morišan, sertifikovani akupunkturolog, Laeda estetski centar

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ