LIFESTYLE     27.04.2017.

Da li se muškarci zaista plaše jakih žena?

Najbolje bi bilo da prvo objasnimo same sebi šta nama znači pojmovi „muškarac“ i „jaka žena“. Verovatno ne delimo sve isti stav i to je skroz uredu zato što ovo pitanje otvara mnogo tema za sobom, kao i mnogo različitih razmisljanja. Naše pitanje neretko je dobar izgovor ženama kada im se desi neki neuspeh na emotivnom planu. Možda se neki muškarci i plaše jakih žena, ali one to nikada ne bi tako nazvale.
Žašto se žene brane muškim slabostima a ne svojim vrlinama?
Čini se da je došlo doba jakih žena.


Kao što je rekao Andrić „Žena stoji, kao kapija, na izlazu kao i na ulazu ovoga svijeta“.
Usled svih nedaća, potčinjavanja, silovanja, izgubljenih borbi, gubitaka ljubavi i dece, kroz istoriju, žene nisu imale izbor. Morale su da budu jake. Bez sažaljenja, milosrđa i privilegija. To je bio njihov zadatak. Kroz generacije, ženska deca su odgajana iza mračnih zavesa u kućama gde sijaju samo majčine oči koje su ih učile i vaspitale tako što su ih pripremale na težak život, stalnu borbu i neminovnu bol. Decenije, pa i vekovi, takvog učenja doveli su do 21. veka u kom se žene prvenstveno bore za sebe i svoj status u društvu što za sobom povlači slabljenje muškog roda. Ali ne zato što su žene toliko nadmoćne, već zato što se muškarci udobno ušuškaju u sigurnost koju im pružaju takve žene, umesto da je obrnuto. Sada žene nisu stalno kod kuće, ne kuvaju i ne peru dvadeset sati dnevno. One se obrazuju, rade i zarađuju. To je donekle skinulo teret s pleća suprotnog pola i dozvolilo im da uživaju u plodovima ženskog rada, ukoliko im one to dozvole.
Možda zvuči nerealno, ali kad malo bolje razmislite, sigurno možete da se setite nekoliko ovakvih parova.
Međutim, da li su ti muškarci pravi muškarci? Da li čovek, koji je po prirodi jači i koji je predodređen da brine o „slabijem” polu, treba da prihvati ulogu sličnoj ulozi kućnog ljubimca?


Žene su imale svoju svrhu u domaćinstvu, koju muškarci nemaju niti će imati. Stoga je upitanju samo lenjost, opuštenost i bezobrazluk. To nisu odlike pravog muškarca. Zato nijedno pravo muško neće prihvatiti tako podeljenje uloge.
Jakog muškarca će sigurno uplašiti ženina nezavisnost, snalažljivost, izdržljivost i uspešno držanje svega pod kontrolom. Ali to ga neće oterati iliti pokolebati, već motivisati. Motivisati da je zadrži, da je bodri i da ide u korak sa njom.
Nikada je neće ostaviti bez oslonca, zadavati joj dodatne brige nego rešavati njene probleme i pružiti joj ljubav i pažnju.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ