LEPOTA&ZDRAVLJE     25.05.2016.

Da li mi je potrebna posebna krema za sunčanje za lice?

Stiže nam leto – mnogima omiljeno godišnje doba. Sunčanje, more, plaža, bazeni, prijatne šetnje uz zalazak sunca, kokteli – idiličan doživljaj. 

Nažalost poslednjih godina letnji meseci ostavljaju negativne posledice na našu kožu – opekotine, hiperpigmentacijske fleke, a u ekstremnim situacijama i teške bolesti. Mantre „ne na sunce u najtoplijem delu dana“ i „koristite kremu sa visokim faktorom zaštite“ apsolutno su opravdane i treba da ih se pridržavamo.

Naš mentalitet je takav da smo prihvatili da nam je neophodna krema za zaštitu od štetnih sunčevih zračenja – jedna krema, multifunkcionalni proizvod za celu porodicu. Tako smo funkcionisali u detinjstvu i na sreću – posledica nije bilo.

Mi, ljudi, stanovnici planete zemlje sa najrazvijenijim mentalnim sposobnostima degradirali smo sve oko sebe i priroda nam vraća udarac. Pored zagađenja životne sredine, kontinuirano se razvija i sektor marketinga u kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji. Eksperti u ovim oblastima prepoznali su šansu na tržištu, vešto iskoristili apel straha u promotivnom nastupu i do finalnih potrošača distribuirali kreme za lice sa visokim faktorom zaštite od štetnih sunčevih zračenja. Da odabir pravog proizvoda bude još teži kreme su upakovane u privlačna pakovanja, sa isticanjem dokaza o delotvornosti. Zbunjeni smo i ponekad nam se čini da smo žrtva marketinga giganata u proizvodnji preparata za negu kože.
Woman-with-straw-hat-applying-sun-block-to-face-outdoors
Važno nam je da saznamo odgovor na pitanje – da li mi je potrebna posebna krema za sunčanje za lice? Odgovor je – da, jeste! Osim ako nisi srećnica čija koža lica ne reaguje na sintetičke materije u preparatima, čija koža nije osetljiva, sklona alergijama, ne masti se brzo, pore nisu zapušene, koža nije suva, nije sklona dehidrataciji. Ima li vas takvih? Blago vama!

Za ostatak, čija koža lica zahteva posebnu negu poželjno je obezbediti adekvatnu zaštitu od sunca namenjenu mackanju lica.

Zašto posebna krema za lice sa visokim faktorom zaštite? Naše lice trpi najagresivnije uticaje iz okruženja – vetar, vrućinu, zimu, kišu, vlagu, zagađen vazduh. Nije pošteđeno ni agresivnih kozmetičkih tretmana, eksperimentisanja sa preparatima za negu i naših nestašnih prstiju. Tragovi umora i stresa primetni su na koži lica. Negativan uticaj sunčevog zračenja (i našeg kratkotrajnog uživanja u sunčanju) doprinosi bržem starenju ćelija epidermisa, bore postaju izraženije, koža dehidrirana i trajno oštećena. Budite proaktivne!

Za kupovinu kreme za lice za potrebe izlaganja suncu ne morate da izdvojite veliku sumu novca. Poslednjih meseci na tržištu Srbije prisutni su Burra proizvodi, a u svom portfoliju imaju i dve kreme za lice za sunčanje – spf 30 i spf 50. Cena ovih krema kreće se oko 500 dinara, a u sastav proizvoda ulaze zdravstveno bezbedni sastojci. Kreme nisu komedogene. Postoje i skuplje alternative, recimo brend Bioderma nudi širok spektar krema za zaštitu lica od sunca – kremu protiv hiperpigmentacija, za negu problematične kože, za sve tipove kože i sl. Eucerin i Vichy takođe nude proizvode za zaštitu lica od negativnih snčevih zračenja.

glance-sunscreen-pills-original-1

Bioten kreme za lice iz linije Skinnergy imaju spf 15 i cenovno su vrlo pristupačne (između 300 i 600 dinara, zavisno od mesta kupovine). Sjajna vest za ljubitelje Bioten kozmetike je što postoje tri varijante ove kreme – za negu normalne, suve i masne kože.

Pojedine BB kreme imaju visok faktor zaštite od sunca. Tako, Farmasi BB krema sa spf 20 osigurava prikrivanje trenutnih nedostataka na koži lica (crvenilo, ožiljci, hiperpigmentacije) i istovremeno kožu lica štiti od negativnog uticaja prekomernog izlaganja suncu.

Koju kremu za zaštitu lica od negativnog sunčevog zračenja koristite?

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ