LIFESTYLE     18.05.2017.

Da li je upotreba mobilnog telefona štetna po naše zdravlje i u kojoj meri?

Era savremenih tehnologija i IT sektora je već odavno uhvatila primat u našim životima i na neki način današnji život bez njih se ne može zamisliti. Važnu ulogu igraju mobilni telefoni i danas skoro da nema osobe koja ga ne poseduje, a u većini slučajeva  može se desiti da se koriste dva i više mobilna telefona. Da li mobilni telefoni deluju štetno po naše zdravlje i u kojoj meri, pročitajte u narednom tekstu.

Da li zračenje mobilnih telefona šteti zdravlju – pitanje je staro koliko i sami uređaji. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je  mobilne telefone smestila u potencijalno kancerogene, dakle u istu grupu kao i izduvne gasove.

Svaki telefon ima svoju SAR vrednost (specifična količina  apsorbovane energije ili specifični stepen apsorbcije energije). Od 2001.g. postoji evropska norma EN 50361.Ona definise način merenja zračenja mobilnog telefona. SAR vrednost današnjih mobilnih telefona iznosi od 0,10 do 2,00 W/kg. Mobilni koji ne zrače vise od 0,60 W/kg dobijaju ekološki sertifikat i to je znak ekološke prihvatljivosti.

Ako telefon ima zračenje veće od 0,60 W/kg može da se desi da prekomernim korišćenjem ugrozi naše fizičko i psihičko zdravlje.Mobilni telefon je posebno štetan kod male dece ,pošto kosti lobanje nisu dovoljno debele da bi sprečile prodiranje zračenja mobilnih telefona. .Ukoliko kratko i povremeno koristite mobilni telefon, on neće imati neki veliki uticaj na vaše zdravlje. Ali ukoliko često telefonirate, ili pak učestalo šaljete poruke, možete oslabiti imunitet, oštetiti sluh, dobiti tumor na mozgu ili smanjiti reproduktivne sposobnosti. Nošenje mobilnih telefona u dzepu pantalona kod muškaraca takođe može izazvati  smanjenu plodnost ili sterilitet kod muške populacije.

Ukoliko koristimo slušalice prilikom razgovora , na određenoj distance smanjuje se količina zračenja, zato se preporučuje korišćenje slušalica posebno kod ljudi koji konstantno koriste mobilne telefone, takozvana metoda -Hands free.

Što se tiče dece, potrudite se da im što kasnije kupite mobilne telefone, posebno što ih oni koriste i u druge svrhe .Igrajući igrice deca provode više sati dnevno uz ekrane mobilnih telefona čime mogu ošteti vid ili poremetiti pažnju

Što se tiče rutera , i oni takođe zrače. Tokom noći telefon isključite ili ga stave u drugu prostoriju, a kompjuter obavezno mora biti isključen dok spavate.

Naravno, korišćenje mobilnih telefona u današnje vreme ne možemo izbeći, ali moramo se potruditi da svedemo na najmanju moguću meru kako bi zaštitili svoje zdravlje.Telefonirajte šro kraće, tokom razgovora držite glavu malo dalje od mobilnih uređaja, ne spavajte pored mobilnih telefona i gasite noću rutere i kompjutere.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ