LIFESTYLE     14.10.2016.

Da li je pojava e-knjiga umanjila značaj knjiga u našim životima?

Razvoj savremene informacione tehnologije postepeno menja živote svih nas. Činjenica da je potrebno samo nekoliko poteza mobilnim telefonom da o gotovo svemu saznamo sve što nas zanima, mogućnost plaćanja računa istim tim telefonom, besplatno vođenje prekookeanskih razovora i čitanje online knjiga preko noći postali su deo naše svakodnevice, iako nam se sve ovo činilo nemogućim pre samo nekoliko godina. Ipak, knjige su nešto posebno, te se za njih može reći da imaju posebno mesto u životima svih nas koji volimo da čitamo, a samim tim imaju i sentimentalnu vrednost, što svakako nije slučaj sa plaćanjem računa ili istraživanjem na google-u.

Mišljenja o ratu između e-knjiga i onih tradicionalnih su podeljena. S jedne strane postoje oni koji smatraju da slova na ekranu, bez papirnih stranica, starih korica, specifičnog mirisa  kako stare tako i nove hartije ne mogu da se porede sa onom knjigom koju smo pozajmili iz biblioteke ili odvajali od užine kako bismo je kupili. Isto tako postoje oni kojima je pojava elektronskih knjiga olakšala život iz pre svega praktičnih razloga. Neposedovanje knjige u fizičkom obliku već njeno čitanje uz pomoć mobilnog telefona ili nekog drugog uređaja mnogima je omogućilo da pročitaju mnogo više nego što su mogli pre ove pojave. Takođe, mnoge knjige se mogu besplatno preuzeti sa interneta, pa su svakako dostupnije od onih koje je neophodno kupiti ili pozajmiti. E-knjige su ekološki isplatljivije zbog netrošnja papira, ali ne smemo zaboraviti da ovakav vid čitanja knjiga zahteva upotrebu interneta i napunjenu bateriju na uređaju uz pomoć kog čitamo.

Ono što ide u prilog tradicionalnoj formi knjige je iznad svega njena kolekcionarska vrednost. Opipljivost takve knjige, tvrd povez, potpis autora, prvo izdanje, mogućnost podvalačenja najbitnijeg sadržaja, nasleđivanja knjiga uz neizostavnu posvetu su složićete se neprocenjive stavke.

Ono što se može zaključiti iz svega navedenog jeste da rat između formi knjiga ne sme da postoji. Način na koji ćemo čitati stvar je naših ličnih preferencija, ukusa i mogućnosti, a jedino što je bitno jeste da se čita, jer kako je Šekspir govorio „Nema većeg mraka od neznanja“.

 

Izvor fotografije Open culture.com
Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ