LEPOTA&ZDRAVLJE     09.09.2016.

Crveno zlato – Maline

Crvena…Sočna…Nežna…Lekovita…Pogađate? To je malina. Plodovi maline imaju izutetna hranljiva i lekovita svojstva i smatraju se eliksirom zdravlja i dugovečne radne i fizičke sposobnosti čoveka. Koren, stablo, list i plod upotrebljavaju se za lečenje mnogih bolesti. Ova kraljevska voćka sadrži sledeće: antioksidante, salicilnu kiselinu, vitamin C, antocijane i dr. Slobodni radikali spontano nastaju u telu, veoma su opasni jer izazivaju preko 150 oboljenja: razne vrste karcinoma, dijabetes, Alchajmerovu i Parkinsonovu bolest i dr. Nastaju usled negativnih delovanja iz okoline, aerozagađenja ali i nezdrave ishrane. Zato se preporučuje konzumiranje svežeg voća i povrća jer biljke same stvaraju antioksidante za sopstvenu zaštitu od slobodnih radikala. Smatra se da svaku ćeliju našeg organizma dnevno „napadne“ do milion istih.
Malina ima veliku moć da neutrališe slobodne radikale. Na taj način ona pomaže u borbi protiv kancera, snižavanju koncentacije holesterola u krvi, smanjuje rizik od oboljenja srca i konačno usporava starenje.
Salicilna kiselina koja se nalazi u malinama ima zaštitno dejsvo za oboljenja srca kao i aspirin. Značaj salicilne kiseline je u sprečavanja arteroskleroze. 100 grama crvene maline sadrži oko 5 miligrama salicilne kiseline.
Vitamin C je antioksidant i „neutralizator“ slobodnih radikala. U 100 grama crvene maline nalazi se oko 30 do 50 miligrama vitamina C.

pile of Raspberries in punnett
Malina je bogata biljnim vlaknima koja pomažu kod poboljšanja pokretljivosti creva i time sprečavaju pojavu nekih tipova kancera. Pomažu i kod smanjenja sadržaja holesterola u krvi i rizika od srčanih oboljenja.
Antioksidantne karakteristike maline zavise od sadržaja antocijana. Antocijani su bojene materije koje malini daju karakterističnu boju. Novija istraživanja su pokazala da antocijani mogu kontrolisati dijabetes, poboljšati cirkulaciju, sprečiti pojavu kancera i usporiti starenje, gubitak memorije i pojavu problema sa kretanjem.
Narodna medicina preporučuje da se maline jedu, jer uspešno skidaju povišenu temperaturu, podstiču znojenje, čiste žuč, pospešuju izbacivanje peska iz bubrega, jačaju imunitet i srce, normalizuju krvnu sliku.
Plod ovog voća posebno je delotvoran kod masne kože, a sa dodatkom odgovarajućeg biljnog ulja mogu se napraviti maske za suvu, osetljivu, zrelu i oštećenu kožu. Zbog semenki koje u sebi sadrže, kao i vitamina C, maline obezbeđuju mehanički i hemijski piling. Čaj od lista maline takođe se koristi za ispiranje usne duplje koja je pod upalom, kao i za upaljeno ždrelo. Ovaj čaj je delotvoran i za zaustavljanje dijareje.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ