MODA     10.01.2017.

Crveni tepih – film i moda

Crveni tepih oduvek je bio jedan od najznačajnijih elemenata u okviru scenografije i samog izgleda velikih događaja. Filmske manifestacije, ceremonije, dodele nagrada, gotovo da je nemoguće zamisliti bez prethodne šetnje po crvenom tepihu. Zašto baš crveni tepih i kako je sve počelo?

Jednu od najstarijih aluzija na crveni tepih kao simbol moći upotrebio je pisac Eshil u svojoj drami Agamemnon za koju je 458. godine pre nove ere dobio nagradu.  U renesansnoj umentosti crveni tepisi viđani su na slikama božanstava, svetaca i kraljevskih porodica, a pretpostavlja se da je razlog tome bila boja, koja je dovođena u vezu sa aristokratiojom. Crvena boja smatrana je najvrednijom i jednom od najskupljih boja, te su zato renesansni slikari, kako bi označili društvenu klasu, crvenoj boji pridavali veliki značaj. Kasnija književnost formira simbol crvenog tepiha, kao karakteristični element prestižnih balova.

Međutim, ono što je bilo na slikama i u književnosti ispostavilo se kao pogodan element stvarnosti. Tako je američki predsednik Džejms Monro postao i prvi predsednik koji je u Džordžtaunu, u Južnoj Karoliniji, 1821. godine dočekan sa crvenim tepihom. Decenijama kasnije crveni tepih pratio je mnoge političke predstavnike, a o njegovoj popularnosti svedoči i to da je do danas ostao neraskidivo obeležje značajnih političkih događaja.

Godine 1920. Holivud usvaja običaj šetanje po crvenom tepihu, koji ubrzo postaje i njegov sinonim. Crveni tepih bio je jedan od retkih mesta gde su se mogle videti i uslikati najslavnije ličnosti iz sveta filma i muzike, tako je 1961. godine prvi put predstavljen i na prestižnom događaju dodele nagrada Akademije filmskih umetnosti i nauke tzv.Academy Award. Nekoliko godina kasnije organizatori ovog događaja odlučuju da ceremoniju prošire, prateći tako dolazak slavnih i njihov pristup na crveni tepih izlaskom iz svojih limuzina. Od 1964. godine crveni tepih je globalno priznat od strane filmske industrije i do danas neraskidivo obeležje dodele filmskih nagrada Oskar. Kao neraskidivi element ovog događaja, crveni tepih postao je i mesto ukrštanja filma i mode. Najdominantniji modni kreatori Valentino i Armani, pripremali su svoje kreacije za filmske dive. Međutim ,1997. godine Nikol Kidman napravila je pravu pometnju dolaskom u Dior haljini, koja je bila i prva haljina, prema mnogim modnim kritičarima, verodostojna crvenog tepiha i ovakve vrste događaja.

Crveni tepih viđen je i kao propratni element najskupljeg i najvećeg venčanje u istoriji, između princa Vilijama i Kejt Midlton. Raskošna venčanica koju je nosila Kejt Midlton prvi put je uslikana na crvenom tepihu.

Danas se odlazi korak dalje, velika pažnja posvećuje se kreiranju crvenih tepiha, a u sam proces kreiranja uključeni su mnogi poznati dizajneri. Crveni tepih postao je tako obeležje svečanosti, raskoši, glamura i mode.

 

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ