LEPOTA&ZDRAVLJE     09.05.2017.

ČISTO I MIRISNO: Prirodne zamene za omekšivač

Poslednjih nekoliko godina često se govori i upozorava na štetnost uticaja hemijske industrije koju ona ima na čoveka. Odmah do prehrambene, sa kojom deli postolje, hemijska industrija može izazvati niz negativnih posledica na zdravlje ljudi. U to naravno spadaju i hemijska sredstva za održavanje higijene i čistoće, kao što su deterdženti, omekšivači, kozmetički proizvodi itd. Zabrinjavajući je podatak da je krajem 1970. godine u Srbiji oko 2% populacije dece bilo imalo problema sa ekcemima i alergijama, a od 2010. godine, taj broj je uvećan čak za 20%! Smatra se da je najveći krivac i izazivač alergena upravo ono što nas čini svežim i mirišljavim, a naš veš mekanim i nežnim. Reč je o omekšivačima za veš.

Supstance koje omekšivači rublja sadrže, apsorbuju se direktno u krvotok – preko naše kože. Istraživanja su pokazala da hemikalije kojima je veš tretiran, mogu u najblažem slučaju da ometaju rad metabolizma, ali i da ozbiljnije ugroze naše zdravlje. Deca su, nažalost, najviše pogođena grupa ovih mirišljavih „zločinaca“ , obzirom da je njihova koža mlada i kraće izložena štetnim uticajima. Ftalati kao jedni od najopasnijih sastojaka koje omekšivači sadrže, kancerogenog su karaktera, i ometaju ravnotežu hormona. Konzervans formldehid odgovoran je za pojavu alergija, ali veoma bitno utiče i na nastanak kancera. Sve više rasprostranjena bolest današnjice – ekcem, uzrokovana je najvećim delom ovim sredstvima koji održavaju čist način života.

Bezbednu alternativu za sebe i svoju porodicu, možete primeniti tako što ćete kombinacijom određenih sastojaka napraviti prirodne zamene za industrijske omekšivače. Budite čuvari svog zdravlja i sami „smućkajte“ prirodne omekšivače.

  • Sve što vam je potrebno jeste čaša vode u koju ćete staviti 5 kapljica eteričnog ulja po izboru. Prilikom izbora eteričnog ulja u ove svrhe, najčešće se koristi ulje lavande, ali svakako može i bilo koje drugo ulje po želji. Vodu sa eteričnim uljem sipajte u odeljak za omekšivač i možete početi sa pranjem. Budite sigurni da će vaš veš mirisati kao najlepše polje lavande, limuna ili nekog drugog mirisa.

  • Drugi način je da pomešate 950 ml belog alkoholnog sirćeta, 900 g sode bikarbone. Tečnost će početi peni, tako da nakon smirivanja reakcije dodajte 1.9 l destilovane vode i 15 ml eteričnog ulja. Četiri kašike vašeg novog omekšivaca sasvim je dovoljno da vam veš bude čist, svež, mekan, a pre svega da nije štetan i opasan po vaše zdravlje!
Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ