MODA     11.08.2016.

Choker ogrlice – trag prošlosti i aspolutni trend za 2016. godinu

Choker ogrlice svoj povratak nisu najavljivale, niti su se stidljivo pomaljale iza ugla,one su odmah napravile veliki bum i na najveća moguća vrata ušle kao apsolutni trend za 2016. godinu. U isto vreme one su i provokativne i zabavne i imaju ogroman uticaj na ma koji outfit u bilo kom obliku da ih nosite. Od najjednostavnije crne trake do luksuznih kristala uz vrat, choker ogrlice su kec iz rukava kada se čini da je odevna kombinacija dosadna i neuspela.

posle uvoda

Kratka istorija choker ogrlica
U istoriji choker ogrlica se kriju podaci zbog kojih ćete ih zaista voleti, ali i oni koji mogu biti dobar argument svima koji ih ne vole. U svakom slučaju, ne može se osporiti da su uvek nosile određenu simboliku. Kada se vratimo nazad kroz istoriju jasno je da su dame plemenitog roda jako volele ovaj model ogrlice te se on može videti na mnogim slavnim portretima od kojih neki potiču čak i iz 16. veka. Engleske plemkinje počev od kraljice Viktorije pa kasnije do princeze Dajane, su rado uživale u ogrlicama uz sam vrat čime su naglašavale ovaj graciozan deo ženskog tela. U 18. veku Francuskinje su nosile crvene trake oko vrata u znak sećanja na stradale u Francuskoj revoluciji, dok su tokom 19. veka bile komad nakita koji ima potpuno drugačije značanje. Naime u tom periodu su ih najčešće nosile prostitutke te je uglavnom povezivan sa ženama lakog morala. Na slikama Edvarda Dege ih, međutim, nose uglavnom balerine. Potpuna suprotnost, zar ne? 40-e godine 20-og veka su bile period povratka choker ogrlica da bi zatim posle kratke pauze ponovo postale dominantan ukras tokom 90-ih. Čini se da su choker ogrlice konstantno prisutne kroz istoriju mode ali da s vremena na vreme postaju apsolutni trend, kao da ih ljubitelji nakita iznova otkrivaju i zaboravljaju. Po svemu sudeći 2016. godina je vreme njihovog ponovnog otkrića.

Eliyabet Tejlor

Kako ih nositi ove sezone?
Traka uz vrat je najjednostavniji i najpopularniji model za aktuelnu sezonu. Od satena, pliša ili nekog elastičnog materijala, sa priveskom, kristalima,cirkonima ili bez ikakvog dodatka – ovaj komad nakita će lako postati vaš zaštitni znak od koga se ne odvajate. Čak i u svom najjednostavnijem obliku ova choker ogrlica je pogodna za nošenje uz sve odevne kombinacije, i dnevne i večernje. I možda deluje kao potpuno sporedna stvar, ali sasvim je lako napraviti je i kod kuće, bez ikakvog dodatnog alata. Sve što vam je potrebno je malo tkanine u željenoj boji.

Crna traka  slika 1

Wrap around choker se slobodno može smarati nakitom koji zahteva jako malo napora za izradu a čini da baš svaki outfit izgleda ludački moderno. Sve što vam je potrebno je malo kožice koju možete kupiti u bilo kojoj pozamanteriji i odmah ste spremni za polazak. Bukvalno je dovoljno da kožicu obmotate dva puta oko vrata, vežete mali čvor malo iznad grudi i spremni se da dominirate u stilu velike Kim K.

wrap choker slika 2

Treća varijanta koju možete ponetu u nekoj svečanijoj prilici kada želite da se osetite kao milion dolara ili kao filmska diva jeste ona izrađena od kristala ili cirkona. Ovaj model je jako često nešto širi, tako da je gotovo prilepljen uz najveći deo vašeg vrata iako podjednako moćno izgleda i kada je nešto tanji. Upravo,epitet moćno je prvi kojeg ćete se setiti kada ovu ogrlicu vidite oko svog vrata. Tako ćete se i osećati, glamurozno, ženstveno i zaista moćno. Neverovatno je kako samo jedan komad nakita ume učiniti da se osećate kao da možete pokoriti svet, zar ne? Ova choker ogrlica to stvarno i radi za vas i vaše sampouzdanje.

U vremenu kada se moda menja iz dana u dan definitisati nešto kao trend može biti prilično teško. Ipak, sa choker ogrlicama stvar je i više nego jasna. Počev od it devojaka kao što su Gigi Hadid i Kendal Džener, pa do devojaka u vašem komšiluku, ljubav prema ogrlici uz vrat je apsolutna ovog proleća i leta, a odgovor na pitanje kada i kako nositi choker ogrlicu je i više nego jednostavan. Uvek i uz sve. Zaista je tako lako igrati se sa ovim nakitom i istražiti sve njegove mogućnost. A kada jednom započenete igru shvatićete da joj nema kraja…

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ