LEPOTA&ZDRAVLJE     30.12.2016.

Četiri ključna saveta da prepoznate lažnu kozmetiku!

Dame koje drže do sebe i svog izgleda, uglavnom obraćaju pažnju na to koju kozmetiku i šminku  koriste, i zaista vode računa o priboru za šminkanje. S obzirom da to nije tajna, veoma često se dešava da vrhunski kozmetički brendovi budu falsifikovani, sve u cilju sticanja većeg profita. Pored toga što ćete se, logično, osećati prevareno kada saznate istinu, ovakve stvari mogu predstavljati ozbiljnu pretnju po zdravlje. Rešili smo da podelimo sa vama par saveta koji će vam pomoći da izbegnete takve prevare.

1.Kupujte kozmetiku samo od ovlašćenih prodavaca

Dešava se da čak i velike prodavnice prodaju lažnjake. Ako želite da kupite nešto za šta treba izdvojiti više novca, verujte, uvek je bolje da prvo posetite sajt proizvođača i proverite listu trgovinskih radnji u kojima možete kupiti proizvode. Autentični proizvodi se ne smeju prodavati sa prevelikim popustom, od recimo osamdeset posto. Tako da, inače preskupa kozmetika preterano snižena može biti znak da tu nešto nije u redu.

2.Proverite serijski broj i bar kod

Serijski broj na proizvodu treba da se podudara sa onim na kutiji, a vrlo često se dešava i da izostane. Prve dve-tri cifre bar koda treba da odgovaraju zemlji porekla koja je navedena na proizvodu ili pakovanju. Još jedna stvar koja je dokaz kvaliteta jeste dosta informacija o proizvodu, i na bar nekoliko jezika.

3.Koristite testere

Oni nisu tek tako izloženi. Isprobajte ih. Senke ili rumenila visokog kvaliteta se neće razmazati ili istopiti u toku dana, dobra maskara se neće zgrudvati ili mrviti po licu, a ruž treba da se razmazuje ravnomerno.  Obratite pažnju na miris, jer nikako ne sme da bude neprijatan, previše jak i previše naparfemisan. I boja pudera, recimo, treba da bude kao što je prikazana na pakovanju, nikako drugačija.

4. Proverite pakovanje i nijanse

Posetite sajt proizvođača, i vidite koje su stvarne boje proizvoda (posebno ruževa i senki). Zatim proučite pakovanje. Ako pri kupovini uočite bilo kakvo odstupanje, poput veličine, težine ili boje pakovanja, u pitanju je lažnjak. Čak i razlika u nijansi pakovanja može biti znak, ako je bleđe ili tamnije. Postoje čak i previše očigledni lažnjaci, i nemojte dozvoliti da vas ubede u suprotno.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ