LIFESTYLE     06.01.2019.

ČESNICA – obavezni deo svake božićne trpeze

Svako božićno jutro započinje se mešenjem testa za česnicu, koja je u srpskoj tradiciji neizostavni deo praznične trpeze. Veruje se da njeno ime potiče od staroslovenske reči ČEST (što znači DEO), jer se lomi na delove pred jelo.

U testo se stavlja novčić, koji bi trebalo da donese sreću onome koga nađe u svom parčetu. Može se staviti, takođe, parče badnjaka i drena, a onome ko ih pronađe donosi plodnost i dobro zdravlje. Pored toga, u česnicu se moge staviti i druge namirnice, kao što su: kukuruz, pšenica, ovas, pasulj, a veruje se da one donose dobrobit raznim zivotinjama koje ljudi odgajaju.

Kako da napravite tradicionalnu česticu?

Potrebni sastojci:

  • 1 kg brašna
  • 2 jaja
  • 500 ml mleka
  • kocka kvasca
  • so
  • predmeti koje želite da stavite u česnicu

Način pripreme:

Rastopite kvasac u malo mlakog mleka, a zatim u to dodajte jedno umućeno jaje i posolite. Dobijenu smesu mešajte uz postepeno dodavanje brašna i dolivanje preostalog mlakog mleka, kako biste dobili glatko testo.

Dobro izmesite testo, pokrijte ga čistom krpom i ostavite da naraste. Ali, testo ne bi trebalo potpuno da naraste, već ga pre toga blago premesite, stavite u njega novčić , željene predmete i oblikujte kao pogaču.

Možete je ukrasiti na svoj način ili samo premazati razmućenim jajetom pre pečenja. Pecite je u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, oko 15 minuta, a zatim smanjite na 180 stepeni i pecite dok ne bude gotova, do zlataste boje.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ