Saveti doktorke Nevene     31.01.2017.

Celulit – kako ga se rešiti?

Celulit može da se definiše kao pojava udubljenja na koži, najčešće bedara i glutealne regije, uočljiva odmah ili nakon pritiska na kožu,a javlja se kod oko 80% žena, vrlo retko kod muškaraca. Nastanak celulita je multifaktorijalan i može se javiti i kod izuzetno vitkih žena. Neki od faktora su nasledna komponenta, hormonski disbalans, narušavanje limfotoka i krvotoka, neizbalansirana ishrana, sedentaran način života, štetne navike (pušenje, zloupotreba alkohola), nesanica i naravno stres.

Termin „pomorandžina kora“ je svima poznat, ali šta se zapravo tu dešava? Proces nastanka odvija se u najdubljem sloju kože – hipodermisu i retikularnom sloju dermisa. Hipodermis je građen od skupova adipocita, masnih ćelija, koje su grupisane u globule. Između globula se nalaze vezivne pregrade, septe, građene od kolagenih i elastičnih vlakana, a između njih prolaze krvni i limfni sudovi. Upravo je građa globula i položaj pregrada osnovni razlog nastanka celulita. Kod žena su pregrade postavljene uspravno na površini kože, dok kod muškaraca čine mrežu. Uspravni raspored pregrada kod žena omogućava prodiranje globula povećane zapremine prema površini kože, što vidimo kao pomorandžinu koru.

Delovanje manuelnih tehnika i specijalnih aparata usmereno je ka aktiviranju krvotoka, cirkulaciji limfe i krajnjoj eliminaciji toksina i štetnih materija. Način na koji svaka od ovih tehnika ubzava razgranju celulita je sledeći:

  • manuelna limfna drenaža ubrzava razgradnju masti, izbacivanje štetnih , vrši se „čišćenje“ organizma tj. stimulacijom limfotoka sprečava se zadržavanje tečnosti u organizmu
  • ultrazvučni talasi niske frekvencije umanjuju naslage masnog tkiva
  • aktivizirajućim procedurama koje objedinjuju dejstvo infracrvenih zraka i bipolarnih struja postiže se istovremeno smanjenje obima i konturisanje tela
  • biljna ulja i mineralna pakovanja pokazuju intenzivan stimulativni efekat na ćelije kože, a u kombinaciji sa manuelnom masažom deluju i na dublje strukture ubrzavajući cirkulaciju i pospešujući izbacivanje toksina.

Od velike važnosti je individualizacija tretmana, obzirom na postojanje različitih vrsta celulita. Neophodno je dobiti anamnestičke podatke za sve uzročne faktore celulita. To se odnosi na genetsku predispoziciju, hormonski status, tip metabolizma, konstituciju, životne navike, vrstu profesije, izloženost stresu. Na osnovu svih ovih podataka, koncipira se individualni anticelulit program koji uključuje prilagođenu anticelulit ishranu,  pospešenje cirkulacije masažom, limfnom drenažom, elektromišićnom stimulacijom. Noviji,specijalno dizajnirani preparati deluju stepenicu dalje. Oni blokiraju receptore na površini masnih ćelija onemogućavajući skladištenje masti.

I na kraju, ne smemo zaboraviti da borba protiv celulita traje i po izlasku iz centara za lepotu –neophodna je uravnotežena ishrana, fizička aktivnost kao i pravilna kućna nega preparatima koji će produžiti dejstvo primenjenih anticelulit tretmana.

 

Katarina Tasić, strukovni kozmetičar-estetičar, Laeda estetski centar

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ