LIFESTYLE     02.08.2016.

Čari skandinavske jednostavnosti

Minimalizam, velika količina svetlosti i prirodni tonovi odlike su enterijera uređenih na skandinavski način. Ovi prostori oslikavaju harmoniju sa prirodom, udobni su i praktični, ali istovremeno plene i svojom jednostavnošću i elegancijom. Upravo su to neki od ključnih razloga zbog kojih ovaj stil stiče sve veću popularnost, kako u svetu tako i kod nas.

Dok sa nestrpljenjem očekujemo otvaranje čuvene švedske robne kuće IKEA u Srbiji, navešćemo neke od osnovnih odlika i principa skandinavskog dizajna, koji vam mogu poslužiti kao vodič i inspiracija kada odlučite da se sami upustite u avanturu kreiranja svog vlastitog malog skandinavskog raja. Ovo jeste specifična vrsta dizajna sa određenim smernicama koje bi trebalo poštovati, ali nam dopušta i da se opustimo i budemo kreativni u odabiru  različitih oblika, materijala i dezena.

Za početak treba reći da su zidovi i podovi elementi koji se retko ističu u prostorima inspirisanim Skandinavijom. Za zidove se najčešće  upotrebljavaju svetli, prirodni tonovi, veoma često bela boja. Upravo je ona najupečatljivija na fotografijama koje oslikavaju skandinavski enterijer. Ipak, daleko od toga da nijedna druga boja nije dopuštena. Neretko se biraju različiti tonovi krem, sive i plave boje – mirne, zagasite nijanse koje predstavljaju idealnu podlogu za dalje poigravanje sa kombinacijama tekstila i nameštaja različitih boja. Tu su takođe i mnogobrojne vrste tapeta, najčešće sa geometrijskim motivima, kojima se može “razbiti” belina prostora.

Svetlost je veoma bitna komponenta skandinavskih domova. Idealno bi bilo odabrati velike prozore koji se prostiru od poda do plafona, ali, naravno, i oni manji su odgovarajući ukoliko propuštaju dovoljnu količinu svetlosti. Bela boja je upravo zato čest izbor jer naglašava prirodnu svetlost na najbolji način.

1

Treba istaći i značaj drveta, materijala koji je možda i najvažniji u skandinavskom dizajnu, kako za podove tako i za različite komade nameštaja. Drvo donosi prirodnu teksturu, doprinosi osećaju sjedinjenosti sa prirodom i čini prostor toplijim i prijatnijim mestom za boravak. Najčešće se upotrebljava svetlo drvo, koje u kombinaciji sa drugim svetlim tonovima u domu naglašava utisak harmonije i elegancije. Imajući u vidu potrebu za povezivanjem sa prirodom, posebnu pažnju bi trebalo posvetiti terasi, prostoru koji nas sam po sebi povezuje sa spoljašnjošću.

I skandinavski  nameštaj karakterišu minimalizam, funkcionalnost i upotreba prirodnih materijala. Kada su tekstili u pitanju, ističu se nežniji materijali, meki tepisi i veštačko krzno, koji doprinose udobnosti i toploti prostora. Skandinavci vole dekorativne elemente, ali ipak se fokus stavlja na upotrebnu funkciju. Nameštaj često predstavlja prava mala umetnička dela, a korišćenje kvalitetnih materijala omogućava njihovo dugotrajno korišćenje.

2

Na kraju, odvojite vreme i novac za odabir različitih malih detalja, koji će zaokružiti vašu skandinavsku priču, bilo da je u pitanju zanimljiva lampa, posuđe ili  ramovi za fotografije. Ukrasite kauč jastucima upečatljivih dezena, izaberite lep prekrivač za vaš krevet, pronađite prikladan fenjer  i saksije za vašu terasu.  Ipak, pazite da ne preterate, jer ne treba zaboraviti da je upravo jednostavnost  jedan od glavnih principa kojima se treba rukovoditi.

Dakle, odbacite sve što je suvišno, stavite fokus na nekoliko bitnih komada  nameštaja, pustite svetlost da ispuni vaš prostor, povežite se sa prirodom, i, ono najbitnije,  ne zaboravite da uživate u procesu kreiranja vašeg skandinavskog kutka.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ