MAMA I DETE     20.06.2017.

Bušiti uši bebama – DA ili NE ?

Mame vole kada dobiju devojčicu, da ona od malena nosi nakit, a jedino što je moguće u tom periodu jesu minđušice. Da li je razlog tome njihova ljubav prema nakitu ili znak raspoznavanja da li je beba muškog ili ženskog pola, još uvek nije razjašnjeno, ali je sve češće.

Koliko je zapravo dobro bušiti maloj bebi uši? Svaka mama ima svo pravo ovoga sveta da sve dok ne narušava zdravlje bebe uradi šta god misli da će njenom detetu prijati. Neću polaziti od svog stava kada je ova tema u pitanju, ali ću se potruditi da pomognem mamama da razmisle pre nego se odluče na ovaj korak.

Bušenje ušiju, stavljanje preslatkih minđušica je zaista slatko i čarobno, naročito za mame, ali, da li ste se nekada zapitale koje su posledice koje može prouzrokovati ovaj maleni detalj kod vaše bebe? „Buše svi, što ne mogu i ja svome detetu?“ „Ma, šta se može dogoditi?“ i mnoge druge rečenice, kako bi takav izbor bio opravdan.

Naime, jako je važno razumeti da beba nije odrasla osoba, da ona ne ume da govori i da ne ume da se požali. Osim što se na ovaj korak odlučujemo bez dozvole i želje našeg deteta, mi rizikujemo i dovodimo u pitanje njihovo zdravlje. Da li su zaista minđušice potrebne jednoj bebi koja još uvek ne zna apsolutno ništa? Neke od opasnosti su pre svega, mogućnost osipa, u slučaju da je dete alergično na materijal od kojih su minđuse izrađene. Iz iskustva ljudi koje poznajem, ima onih koji su alergični na zlato, srebro, bižuteriju. Da li Vam je tako nešto palo na pamet? Beba je nemoćna da Vam ukaže na problem u slučaju da do njega dođe. Takođe, bebe su nemirne, stalno se diraju rukama i ne poznaju granice, minđuse su svakako opasnost po njih u ovom slučaju. Može doći do skidanja istih, stavljanja u usta i slično. Niste u mogućnosti da 24h posmatrate dete i pazite na njegove pokrete.Česte infekcije uva mogu nastati upravo probušenim ušima, a naročito kod beba koje su nežne i još uvek ne toliko imune na mnoge bolesti i infekcije.

Ona, nekako najmanje bitna stvar koju takođe moramo uzeti u obzir i o kojoj bi trebalo razmisliti je ta da  Vam jedino može prebaciti jednoga dana upravo zbog odluke koju ste doneli umesto nje.

Drage mame, ono što je najvažnije je da je bebe zdrava, mislite o tome i trudite se da ne ostvarujete želje koje Vi imate tako što ćete ih primeniti na deci, naročito maloj, jer nekada nije nimalo bezazleno. Pustite da deca odlučuju o tome kada porastu, a Vi ih u međuvremenu volite svim srcem i uživajte u trenucima provedenim sa njima!

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ