MODA     18.04.2016.

Budućnost je stigla: 3D visoka moda

3D štampanje je prvi put otkriveno 1984.godine, a to se čini prilično davno, zato što je 3D štampa u modi bila ogromno otkriće, a sada je vezana i za visoku modu što je stvarno velika stvar! 

Pošto je 3D štampač sada više na raspolaganju, zahvaljujući svojoj pristupačnijoj ceni pre svega, modni dizajneri sada koriste ovaj jedinstveni stil štampe da zaista dođu do odeće visoke mode.

haute-couture-fashion-houses

Dakle, kada se prvi put dizajner usudio da dovede ovaj stil rada na pistu? To je zapravo bilo 2011.godine, kada je Time magazin 3D štampanu haljinu Iris van Herpen proglasio kao jedan od 50 najboljih izuma za tu godinu.

Iris van Herpen je tada bila jako hrabra žena, koja se nije plašila da eksperimentiše. Kao deo, Chambre Syndicale de la Haute Couture ona je poznata po testiranju materijala do svih mogućih granica i preko, kao i da premaši sve poznate dizajne u svetu. Nedavno je takođe predstavila dve nove i inovativne 3D štampe tekstila koje su prikazane na njenoj pisti na Paris fashion week.

printed-Haute-Couture

Zajedno sa Materialise (inovativna 3D štamparija) i arhitektom Julia Koerner, Iris se pojavila sa crnom haljinom koja cela izgleda kao da nosi web na sebi. Ako je pogledate iz daljine, osetićete kao da materijal ima delikatna tekstilna vlakna i oni su ručno isprepletani. Ali je smešno da je to potpuno inovativna 3D štampana haljina od laserskog vezivanja plastike. Kada je Van Herpen razvila ovu inovaciju, nije ni pomislila da će biti tako neverovatno. Ona ga je nazvala TPU 92A-1 i sada važi za jedan od prvih štampanih materijala koji je izuzetno fleksibilan i dovoljno izdržljiv da se nosi. Ona tvrdi čak da materijal možete staviti i u veš mašinu. Sada je to jedan veliki korak u modnoj industriji.

Druga inovativna tkanina do koje je došla Iris van Herpen je još fascinatnija. Za nju, radila je s drugom štamparijom Stratasys i profesorom Neri Oxman. Oni su se pojavili sa štampanim rtom na haljini, koja zapravo izgleda kao da je sva od školjki. Za razliku od prethodne ovaj materijal je zapravo napravljen od dva materijala, jedan meki, a drugi teži. Ali oni se štampaju zajedno.

haute-couture-dressHaute-Couture-Designers-in-India

Ovo je zapravo prvi put da u 3D štampi budu dva materijala u kombinaciji. Ovo ponovo podseća na promenu paradigme u modnoj industriji, jer dizajner pravi tako da svaki materijal ima svoju fleksibilnost.

3D štampanje je naravno želja mnogih dizajnera i dosta njih pokušava da napravi kolekciju u tom fazonu, dok je Iris to uspelo već u prošloj sezoni. Njoj je cilj da upravo ovom metodom naglasi razliku izmedju ready to wear i visoke mode.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ