LIFESTYLE     10.05.2016.

Biseri svetske književnosti koje svako bar jednom treba da pročita

Tako jednostavna, ta dva sloga koja  lako skliznu preko usana, a opet poseduju  emociju. Čitave svetove! Sa knjigama se susrećemo ceo život, još pre nego što naučimo da čitamo. U školi najčešće zato što moramo, a kasnije u životu sami biramo ono što najviše volimo. Slično kao i  kada je muzika u pitanju, prolazimo kroz različite faze. Muzika koju slušamo kao pubertetlije razuzdanih emocija, koja nam kasnije kada je čujemo vraća lepe uspomene, ali nikad  više ne izazove ono što je mogla tada. Muzika koju smo oduvek znali, ali joj nikada nismo pridavali značaja dok se nismo formirali, proživeli neke stvari prvi put u životu i tek onda bili u stanju da je živimo i razumemo.. Kao i ona koja nam otkiva nove svetove, i u njima stvara kutak za beg  iz ovog našeg. Stvara nove želje i čežnje, budi i uspavljuje. Isto je i sa knjigama.

Bilo da je poezija to što najviše dopire do vašeg bića, bilo da volite da drhtite uz ljubavni roman  i šolju tople kafe, ili oživljavate neki izmišljeni svet, bitno je da vas ne ostavlja ravnodušnim.
Analizom diskusija, mišljenja ljudi celog sveta izdvojene su knjige koje su označene kao najinspirativnije i najkvalitetnije, i svakako kao dela koja svako bar jednom u životu treba da pročita. Naravno, spisak je predugačak, jer je nemoguće u celom svemiru izabrati nekoliko najlepših zvezda. Ukoliko ste u nedoumici šta sledeće pročitati, a niste se već sreli sa ovim delima, mi vam predlažemo nekoliko najdražih.

1.UBITI PTICU  RUGALICU – Harper Li.
Pored rasne nepravde i uništenja nevinosti kao glavnih tema, govori i o hrabrosti i ulozi žena u Južnoj Americi. Iako se bavi ozbiljnim temama, roman je prožet humorom. i toplinom.

2.GORDOST I PREDRASUDA – Džejn Ostin.
Kada je osnovni cilj svake devojke u Engleskoj početkom 19. veka da se dobro uda, bez obzira na ljubav, šarmantna i  pametna  Elizabeta koja se oglušuje na želje svojih roditelja i sestara, i želi da se uda isključivo iz ljubavi iako joj materijalna situacija to baš i ne dozvoljava, pravo je osveženje za ćutljivog, gordog i bogatog gospodina Darsija. Inteligentno i duhovito nas  upućujući u njihovu ljubavnu priču, Džejn Ostin nas vodi, i uspešno ih ismeva, kroz društvene odnose različitih staleža, vulgarnost, aroganciju, kao i kroz raskošne salone bogate čipkom  i malograđanštinom.

635873821517718970351055939_Stack-of-books-great-education

(Ako vam se dopadne, oduševiće vas sigurno i ‘ORKANSKI VISOVI’ od Emili Bronte).

3.’LOLITA’ – Vladimir Nabokov
Jedan od najkontroverznijih romana ikada napisanih. Sredovečni muškarac u prvom licu pripoveda o svojoj opsesiji dvanaestogodišnjom devojčicom, i razvijanju njihovog odnosa koji kasnije prerasta u seksualni. Napisan  na veoma originalan način, uz mnoštvo metafora, detalja i analiza, sve vreme drži pažnju.

4.’DAVINČIJEV KOD’ – Den Braun
Istraživanjem jednog ubistva u Luvru, otvara se i druga strana priče , o mogućem Isusovom  potomstvu. Tako da se roman, pored kriminalističkog zapleta, bavi i alternativnom stranom istorije religije. Uzbudljiv i dinamičan, ostaviće vas bez daha.

5.‘MOBI DIK‘ – Herman Melvil.
Rat između kapetana Ahaba i belog kita, zbog kojeg je prilikom njihovog prethodnog susreta izgubio nogu, ujedno je i rat između dobra i zla, dva zla, sa prirodnom i najmračnijim dubinama sopstvenog bića.

6.‘HARI POTER‘ – Džoana Kejt Rouling.
Nekako je nemoguće praviti bilo kakvu listu i izostaviti  ovaj izuzetni proizvod ljudske mašte. Iako je na glasu kao knjiga za decu, namenjena je i odraslima. Činjenica da se  sedam delova Hari Potera nalaze na trećem mestu  najprodavanijih knjiga na svetu, to nešto govori. U kom god životnom dobu da pročitate, ili ponovo pročitate, doživećete priču drugačije, ali uvek podjednako burno. Predanost kojom se Dzoana posvetila  kreiranju ovog magijskog sveta, sa toliko detalja, vredna je divljenja. Prelepa priča o prijateljstvu i ljubavi.

tumblr_lga7cg3UYt1qbvqopo1_500

7.‘VELIKI GETSBI‘ – Skot Ficdžerald.
Radnja je smeštena u početak  XX  veka, u takozvano ¨doba džeza¨. Bogati Getsbi, okružen svim što se poželeti može, najpoznatijim ljudima džet seta, a ipak nesrećan u ljubavi, otkriva nam da novac zaista ne može da nam kupi sve ono za čim čeznemo.

8.‘GOSPOĐA BOVARI‘ – Gistav Flober
Uzimajući  za osnovnu  temu  ispraznost braka i malograđanske sredine u Francuskoj, nezadovoljstvo mlade Eme svakodnevnicom, Flober je izazvao skandal nakon  što je objavio roman. Protiv njega je čak  podignuta tužba zbog  povrede javnog  morala.

9.‘SLIKA DORIJANA GREJA‘ – Oskar Vajld.
Mladi zaneseni slikar koji voli sve što je lepo,prezrivi lord Henri, i egoistični prelepi mladić provešće vas kroz tri strane ličnosti koje svako  poseduje makar i u dubini svoje duše. Dorijanu se ostvaruje želja, da ostane večno malad i lep, i on se verujući da je nepobediv prepušta svim najgrešnijim životnim čarima. Ali, da li je zaista večita mladost ključ opstanka? Ili postoji nešto što ni jedna magija ne može da očuva, osim nas samih. Dok čitate ovaj roman, oslobodite se lažnog morala, budite iskreni pred sobom, i bez predrasuda, a onda se na kraju knjige zapitajte koliko bi ste bili Dorijan kada bi imali svoju sliku!

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ