MAMA I DETE     24.02.2017.

Biramo za vas: Privatna ili državna škola?

Često smo u prilici da čujemo da se mnogi učenici dvoume da li da nastave školovanje u državnoj školi ili privatnoj. Pitanja poput: šta je bolje ili šta daje veće mogučnosti, uvek su prisutna kako među đacima, tako i među roditeljima. U odlučivanju učestvuje više faktora i polazi se od različitih potreba i ciljeva.

U Srbiji još uvek postoji nepoverenje, kako prema privatnim školama, tako i prema vanrednom školstvu. Najveći problem nastaje kada se pokrene tema diplome i prihvaćenosti te diplome kako u Srbiji, tako i u svetu. Razne afere u školstvu, kojima smo bili svedoci proteklih godina, takođe utiču na nepoverljivost roditelja. Međutim, prilikom upisa deteta u državnu ili privatnu školu najvažnije je biti dobro informisan o tome da li odabrana škola zaista daje dobre mogućnosti.

Razlog zašto se roditelji često odlučuju da svoju decu upišu u državne škole je materijalna situaciji. Na žalost školovanje u privatnim školama postaje moguće samo za decu sa dobrom zaleđinom, i program učenja i rada je potpuno drugačiji u privatnoj školi, pa je i pozajmljivanje knjiga, kako bi se izbegao dodatni trošak, nemoguće.

Kada je u pitanju kvalitet učenja,mišljenja su i tu podeljena. Mnogi smatraju da se kvalitet državnog školovanja ne može porediti sa kvalitetom privatnih škola, prvenstveno zbog količine gradiva koja se obrađuje i količine znanja koje će dete steći. Međutim, često se postavlja i pitanje: Da li to sve deci zaista treba? U privatnim školama gradivo je suženo i obrađuju se navažnije jedinice i one koje su najneophodnije, zato dete koje pohađa privatnu školu lako savlađuje gradivo i ima mnogo više vremena za vanškolske aktivnosti.

Ipak, bez obzira na količinu gradiva i obimnost, deca i privatnih i državnih škola postižu odlične rezultate na fakutetima, što svakako govori u prilog tome da je gradivo i državne i privatne ustanove kvalitetno.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ