LIFESTYLE     17.11.2016.

Anksioznost i depresija kao bolesti današnjice o kojima treba govoriti

Depresivna sam, ali bolje je da nikome ne kažem. Imam problem sa mentalnim zdravljem, ali to ionako nikoga ne zanima. Sama ću. Proći će.– često su misli koje se vrzmaju po glavama ljudi koji imaju problem sa mentalnim zdravljem – depresijom ili anksioznošću.Ono što je sigurno je da su mentalne bolesti česte. Po najnovijim istraživanjima, svaka četvrta osoba u svetu ima probleme sa mentalnim zdravljem u nekom periodu svog života,  a 16 procenata britanske populacije pati od depresije ili anksioznosti. Svaki put kada se rade kampanje o tabu-temama, poput ove, najpozitivniji ishod imaju one u kojima se poznate ličnosti ohrabre da govore u prilog tome. Na taj način se i nama, običnim ljudima, stavlja do znanja da smo svi jedno i da se depresija može dogoditi svakom. Borci za očuvanje mentalnog zdravlja veoma su zahvalni što su javne ličnosti počele javno da govore o mentalnim bolestima i psihičkim problemima ne bi li zauvek otklonili osećaj stida i veo tajne koji obavija ovu osetljivu temu.

Nikada se nisam našla u stanju depresije iz koje nisam mogla da se izvučem. Možda i jesam, ali da toga nisam bila svesna. Depresija se uglavnom povezuje sa negativnim periodima u životu, ali se takođe može pojaviti i kada nam je sve u najboljem redu. Poznajem ljude koji su se susreli sa tim. Depresija ili anksioznost nisu stanja koja se prepoznaju na prvu loptu. Mi osećamo i znamo da nam se nešto dešava, ali ne umemo da definišemo šta. Važno je napraviti razliku između ovih poremećaja.

depresija-3

Dominantna emocija kod anksioznih poremećaja je intenzivan i kontinuiran strah. Dakle, postoji strah da će se dogoditi nešto negativno što će ugroziti život ili zdravlje osobe. Fiziološki postoji ubrzano lupanje srca, ubrzano disanje, znojenje dlanova, drhtanje, osećaj gušenja, osoba je uznemirena i njen energetski nivo je povišen. Na ponašajnom planu mogu se javljati izbegavajuća ponašanja pri čemu osoba počinje da izbegava određene životne situacije za koje proceni da mogu biti ugrožavajuće po nju (npr. izbegava da ide sama na javna mesta, izbegava liftove i sl.).  Depresiju pre svega karakteriše sniženo raspoloženje, kontinuirana tuga koja nema neki vidljivi spoljašnji okidač (npr. gubitak drage osobe/posla), gubitak energije i želje za različitim aktivnostima koje su ranije izazivale zadovoljstvo, prisutan je i pojačan umor. Depresivne misli su pre svega usmerene na loše događaje iz prošlosti, osoba često okrivljuje sebe/druge, ne postoji strah od budućnosti kao kod anksioznog poremećaja, jer je sve crno i beznadežno – budućnost, prošlost, sadašnjost. Zajedničko ovim poremećajima je da i jedan i drugi poremećaj prate negativni afekti i lanac negativnih misli koji se ponavlja. Iako depresivne osobe pretežno razmišljaju o „crnoj“ prošlosti i osećaju tugu, nije isključeno da predviđaju negativnu budućnost i da pritom osećaju strah i obrnuto. Ono što se u ovakvim situacijama preporučuje svakako je razgovor sa stručnom osobom – psihologom. Ne treba se stideti nemoći i straha koji osećamo. Najbolje je da na ta stanja gledamo kao na neku blokadu koju treba da odblokiramo. Psiholozi su obučeni da uz pomoć različitih metoda otkriju srž problema i da kroz samo nekoliko razgovora pomognu da vam bude bolje. Ne zavaravajte sebe da sve možete sami, jer uglavnom ni ne znate šta sve možete dok vam neka osoba ili situacija ne otvore oči.

Normalno je da se ne osećamo prijatno kada nam prijatelji, članovi porodice ili kolege kažu da imaju ovakav problem. Ne samo da osećamo neprijatnost, već osećamo i strah, ali izbegavanje ove teme može samo da pogorša stvari. Ljudima koji se leče od ovih poremećaja neretko treba samo razgovor, razumevanje i malo pažnje. Često se oni koji se bore sa ovim problemom zatvaraju u sebe iz straha od reakcije bliskih ljudi. Ako dođete u situaciju da vam se osoba poveri, ne odbacijte je i ne osuđujte. Pokušajte da je razumete, pružite podršku i ohrabrite da potraži pomoć. Podrška je bitna u svim segmentima života, pa nema razloga da u ovom slučaju izostane.

 

 Izvor: http://www.hartfamilychiro.com/
Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ