LEPOTA&ZDRAVLJE     26.06.2016.

Ananas u službi zdravlja

Zašto ovog leta ne „uzburkate“ rutinu u ishrani i pored konzumiranja standardne voćne postavke ne počnete avanturu i sa ananasom? Leto nam je stiglo, a odlična informacija je da vam upravo ananas može pomoći u borni protiv viška kilograma. Naučno je dokazano da redovnim konzumiranjem ananasa doprinosite ubrzanju metabolizma, što značajno utiče na gubitak masnih naslaga sa stomaka, butina i ruku. U ananasu sadržano je dosta vitamina C tako da navodimo i blagodeti po očuvanje i jačanje imunološkog sistema.

hands-holding-a-half-pineapple-facebook

Leto je najčešće i period povećane i intenzivnije fizičke aktivnosti, pa i upale mišića koja prati ubrzanu ritmiku kontrakcija, istezanja i sl. Odlična stvar u vezi ananasa je da je odličan u prevenciji upale mišića. Konzumiranje ananasa delujete proaktivno na svaki mišić u telu, a ako je do upale već došlo ananas značajno smanjuje teškoće pri kretanju i neprijatan bol. Celokupan proces pripreme i odlaska na letovanje, uzimanje godišnjeg odmora, velika suma novca potrošena u samo deset dana i sl. zaista mogu ostaviti traga i na vašem nervnom sistemu – ne očajavajte, ananas će vas umiriti i održati normalnu funkciju nervog sistema. Razlog tome je visoka koncentracija vitamina B, koji pored pozitivnog uticaja na jačanje kose, noktiju, kože, kosti i zuba ima izuzetno dejstvo na stabilizaciju nervnog sistema.

Ananas snižava krvni pritisak, normalizuje rad probavnog sistema, a zbog visokog sadržaja mangana sprečava nastajanje osteoporoze. Ova čarobna voćka se preporučuje i za rituale nege lica – komadom ananasa prelazite preko zona na licu sa izraženim borama. Ovaj ritual trebalo bi da stimuliše sintezu i roizvodnju kolagena i umanji vidljivost bora na licu.
Ostaje još da vam preporučimo da uvek odaberete svež plod ananasa, termički neobrađenu i nekonzerviranu varijantu jer samo u svežem obliku ananas zadržava sve hranljive materije, vitamine i minerale.

 

 

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ