MODA     14.09.2016.

8 razloga zašto nemate šta da obučete i kako rešiti taj modni problem

Scenario je poznat: Otvarate vrata svog garderobera i nakon par minuta blentavog pogleda na isti, sledi izjava ‘’Nemam šta da obučem, moram u šoping!“ panika kreće. Rečenica koju je izgovorila ili čula svaka dama, ikada. Mislite se, koja smejurija, ruke su mi konstantno pune teških kesa iz šopinga, ofingeri prepuni nagomilanih stvari, a opet ne možete da sastavite outfit koji će isijavati vašu ličnost, inspirisati vas same a onda i druge. Kako je to uopšte moguće­?

1

Prvo što treba da se zapitate jeste da li zaista znate da prepoznate kada su reči ’’nemam’’ i “moram” vaša suštinska potreba ili još samo jedna želja da priuštite sebi nešto slatko? Hmmm, ja sam kriva, priznajem.  Kako odoleti novom paru prelepih cipela ili haljini koja vam savršeno pristaje?!?

Problem može da bude još dublji. Ne zalazim u vaš modni ukus ali možda neka od vas ima loše šoping navike. Kupujete impulsivno, kada ste izrazito emotivni, možda šopingujete samo trendi odeću i mislite kako basic komadi nisu vredni ulaganja (velika greška) a možda i kupujete bez da ste predhodno probali odeću, da da, svima nam se to dešavalo, a onda žalimo svoj teško zarađeni novac.

11

Izaberite stil, budite stylish na svoj način. Moda je zabavna i blesava, za fashion fanatike poput mene, to je totalno druga dimenzija kreativnosti. Ali moda ne treba da opterećuje, nju treba koristiti kao alatku koja vam može pomoći u svim oblastima vaseg života. Izgledati najbolje znači osećati se najbolje, a osećati se najbolje znači raditi najbolje. Naravno da ne treba robovati modi i modnim trendovima, ključ je razumeti šta vam najbolje stoji, koji stil pristaje vašoj jedinstvenoj ličnosti, kako nositi to i izraziti se u različitim oblastima vašeg života, bez da kompromitujete svoje unutrašnje ja.

Za vas koji pametno šopingujete, bravo, vi ste naučili najbitniju fashion lekciju. A vi drage moje, koje se još uvek pronalazite u ovom tekstu, imate dileme, modno ste neosvešćene, ili vas jednostavno nije toliko briga,  sledi 8 razloga zbog kojih i čitate ovaj tekst ali i saveti kako da se izborite sa modnim frustracijama i budete najbolja verzija svog stila uvek.

  1. Kupujete bez razmišljanja o outfitima

Možda zvuči bezveze i naporno, ali umesto da kupujete uvek zasebne komade odeće za koje se zaljubite čim uđete u radnju, probajte da birate stvari sa unapred osmišljenim outfitima. Zato vam se ponekad odeća ne slaže, ne možete da sastavite outfit jer u vašem garderoberu preovladavaju svi stilovi ovoga sveta,  da je previše eklektičan da bi vam ponudio instant rešenje. Sledeći put kada odete u šoping razmislite koja su to tri komada odeće sa kojom bi mogli to da uparite, da li se taj komad uklapa u vaš lični stil, da li će unaprediti vaš stil ili je to samo još jedna impulsivna kupovina? To će vam pomoći da izbegnete mnoge greške.

m

  1. Trenutno ste neinspirisani

Verujte mi, ako imate bar 10 stavri koje vise u vašem ormaru, imate šta da obučete. Problem je što vam je ponestalo ideja kako da ih iznova kombinujete na različite i neobične načine. Svaki put kada vam je potrebna mala doza kreativnosti slobodno pretražujte blogove, modne sajtove tu vam je i pinterest kao savršena alatka. Ne kažem da treba da kopirate nečiji stil, već da izvučete inspiraciju i iskoristite je da vidite svoju odeću u novom svetlu. Iznenadićete se kada vidite da npr. majica slična onoj koju imate može da se nosi na bezbroj različitih načina, a vi je uvek kombinujete uz isti outfit.

nn

  1. Imate više trendi od klasičnih komada odeće

Upuštati se u modne trendove jako je zabavno, ali ako imate više trendi od klasičnih komada odeće, možete se naći u problemu. Sa čim mislite da kombinujete sve te trendi krpice? Sa klasikom, podrazumeva se. Ako kupite nešto naj trendi što ste videli u poslednjem broju vašeg omiljenog modnog magazina, obratite pažnju da imate odevne komade uz koje ćete taj isti trend ispratiti. Ako je odgovor ne, trendi komad postaće out pre nego što ste uspeli da ga iskombinujete sa bilo kojim outfitom. Razmišljajte o trendovima koji su kompatibilni vašoj modnoj estetici.

uu

  1. Konstantno kupujete istu odeću

Možda ste ljubitelj crne garderobe, i ja sam, možda volite cvetne haljine, to je ok. Ali ako u svom ormaru imate bar 8 komada istih, vaš ormar neće postajati zanimljiviji vremenom a i neće vam davati mnogo opcija za kombinovanje. Samo pomislite koliko ste šopingovali stavri u istoj boji npr. i šta ste sve mogli da kupite umesto toga. Rešite se ove navike tako što ćete poređati svu istu odeću jednu uz drugu, to će vam pomoći da shvatite koliko istih stvari imate i da je vreme da malo začinite stil.

  1. Ne pravite plan

Ponekad nemamo šta da obučemo jer kad otvorimo svoj ormar tu su iste kombinacije i formule kojim se vodimo koje nas gledaju i demotivišu. Da bi ste protresli stvari na bolje i boostovali novu energiju iz stvati koje već posedujete, napravite mali plan. Razmislite o par mesta na koja ćete ići tog meseca i isplanirajte outfit unapred. Poslovni sastanci, vikend šoping, venčanje, ručak sa prijateljima, izlazak u grad, … i nađite savršen look za svaki od njih. Ja vam savetujem da čak napravite i selfi za svaku od kombinacija i držite ih u privatnom folderu na telefonu. To će vam pomoći da ih upamtite a i dati vam dovoljno vremena da dopunite odevnu kombinaciju sa nekom novom svežom idejom koju ste dobili.

kk

  1. Držite se loših krojeva

Bilo da ste puniji, vitki, sportske građe, … možda kupujete odeću koja ne laska vašoj figuri i u kojoj se osećate neudobno ili loše. To može biti jedan od razloga zašto nemate šta da obučete. Budite realni prema sebi, budite lepi i stylish sada. Prođite kroz svoj ormar pitajući sebe: “Da li je ovo nešto što volim na svom telu SADA?” Ne pre 2 god. Ili 2 meseca ili za 2 god. npr., sada! Zadržite samo onu odeću koju nosite sada i učite na svojim greškama. Ako nešto volite ali kupujete nadajući se da ćete jednog dana to poneti, prestanite sa tim.

  1. Imate previše opcija

Više nije bolje nego manje, verujte mi na reč! Ako imate previše opcija za outfit osetićete se pretrpano i nećete moći da sagledate sve cool i interesantne opcije koje imate. Isčistite svoj ormar i zadržite samo one komade koji se ističu, klasične komade, savršenog kroja za vašu figuru i komade koji istinski govore o vašem stilu. Čuvanjem komada za koje ste uvek rado ushićene da ih nosite, lakše ćete uočiti svoje opcije.

  1. Ne postavljate pred sebe nove izazove

Kako bi vaš kreativan um plamtao od inspiracije, izazovite sebe. Izaberite jedan komad iz svog ormara i postavite sebi zadatak da osmislite outfit kakav do sada niste poneli sa tim komadom odeće. Ovo će vas naterati da izađete iz sopstvenog šablona i smislite pregršt novih načina na koji ćete ubuduće taj komad garderobe nositi. Ne zaboravite na detalje, poput dobrog sata, minđuša, statement ogrlice ili par stylish narukvica. Sve je na vama, budite maštoviti i entuzijastični i to će se verujem odraziti na vaš stil.

u

Ako vas sve ovo opterećuje, budite uredni i negovani, to je uvek in, samim tim bićete srećni, lepi i zadovoljni što je najbitnije. Sve dodatno je samo plus na vašu harizmu koja treba da nadjača sve krpice ovoga sveta.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ