LEPOTA&ZDRAVLJE     30.06.2016.

6 načina da dobijete zdrav preplanuli ten

S dolaskom leta , većina nas žudi za tim preplanulim tenom, ali nije samo to dobrobit sunca. Sunčanje podiže nivo serotonina, proizvodi vitamin D koji je dobar za kosti, zube i kožu. Naravno, da bi se izbeglo prevremeno starenje i rizik za rak kože, mora se koristiti adekvatna zaštita.

  1. Uvek izbegavajte solarijume

Nemojte padati na trikove koje vam podvaljuju određeni kozmetički saloni, da vam solarijum može dati zdrav ten. Solarijum ispušta štetne zrake, a vrlo malo, čak neki uopšte onih koji proizvode vitamin D poput sunca, a što je najgore povećava rizik za dobijanje raka čak 75%.

  1. Koristite pravu kremu za sunčanje

Nemojte se oslanjati samo na SPF oznaku na boci, neophodno je da tražite znak “širokog spektra” (broad spectrum), odnosno da je zaštita od UV zraka visoka.

Ako gledate SPF oznake neka bude od 30, do 50.

5529559_orig

  1. Vodite računa o SVOM vremenu sunčanja

Vaša koža dolazi do određenog vremena kada fizički više ne može da proizvede melanina, pigment sunčanja, zato je besmisleno boraviti ceo dan na bazenu. To vreme kada se tamni je oko 2, do 3 sata, čak i manje ako imate svetlu kožu.

  1. Potražite s vremena na vreme hladovinu

Uzimajući pauze od sunčanja umanjićete štetnost UV zraka na kožu i rizik za dobijanje opekotina, što znači da će vaš ten biti zdraviji i dugotrajniji.

  1. Uzimanje suplemenata i krema za ubrzano dobijanje boje

Veliki broj doktora je potvrdio da nijedna krema ne može postaći ubrzano dobijanje preplanulog tena. Međutim, dodatak sa beta karotenom može. To ne znači da ne treba i pored toga da koristite kreme za zaštitu od štetnih zraka.

Beautiful young Sexy woman laying in bikini during sunbath next to swimming pool

  1. Jedite hranu koja podstiče preplanulost

Određene namirnice su poznate da povećavaju likopen, SPF koji koža poseduje. Antioksidanas se nalazi u paradajzu, kao i u drugim crvenim i narandžastim voćem i povrćem. Ono može da poveća zaštitu od sunca za čak 33%. Crna čokolada je puna flavonoida koji može pomoći u zaštiti od opekotina, dok kofein može smanjiti rizik od dobijanja raka kože. Šargarepa je poznata kao povrće koje podstiče preplanulost.

 

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ