LIFESTYLE     19.05.2017.

50 nijansi bola!

Na bioskopskim platnima 2015. godine imali smo priliku da gledamo film koji je mnoge ostavio bez daha, ,,50 nijansi sive”. Ne iznenadjuje činjenica da je nakon samo dve godine drugi deo ovog filma ugledao svetlost dana. U pitanju je ,,50 nijansi mračnije”. Kod mnogih su ovi filmovi vratili strast, probudili emocije ali i ostavili sa mnogo pitanja. Christian Grey i AnstasiaSteel su mladi par koji ima prepreku u svojoj emotivnoj vezi.

Uspešan, mlad, savrsšenog izgeda i zrelih razmišljanja vlasnik korporacije, to je gospodin Grey. Medjutim ispod savršeno izvajanog tela i odela od nekoliko hiljada dolara krije se muškarac sa seksualnim poremećajam. Istražili smo i tu stranu filma, psihološku osnovu ove  ličnosti i dublje ušli u samu problematiku. Za to smo svi čuli ali jako mali broj nas zna šta zapravo to jeste. To je tabu tema i nešto o čemu pričamo samo sa drugaricama eventualno ni sa njima . Medjutim o tako važnoj temi kao što su seksualni poremećaji bi trebali više da znamo. U tom smeru razmišljajući  želeli smo da spojimo film i psihologiju. Poremećaj od kojeg pati Grey jeste seksualni sadizam. Šta to zapravo jeste i  koliko je opasno? Svi seksualni poremećaji mogu se podeliti u tri grupe:

 1.Seksualne disfunkcije     

                                                                                2.Parafilije                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      

3.Poremećaj polnog identiteta.

Prvi tip je najučestaliji i podrazumeva nekoliko kategorija. No vratimo se mi na seksualni sadizam. Sadista je osoba koja uživa u nanošenju bola drugim osobama. Kada se govori o seksualnom sadizmu, osobe koje pate od ove vrste oboljenja svom partneru nanose bol prilikom seksualnog  odnosa. Ovaj poremećaj pre svega proističe iz želje da se nad nekom osobom uspostavi kontrola i moć.  Inferiornost je osnovni motiv koji nagoni sadiste da kažnjavaju druge osobe.  Osobama koje pate od seksualnog sadizma seksualno zadovoljstvo donosi upravo kažnjavanje partnera tokom odnosa. Načini kažnjavanja su najrazličitiji. Može biti udaranje, šamaranje… Predmeti koji se koriste su bičevi, štipaljke, kanapi, elektrošokovi. Potčinjena osoba se tera da kleči, puzi, i mora dominantnu osobu da poštuje. Potčinjenoj osobi su obično vezane oči Ili lišena je bilo kojih čula. Neki od ekstremnih seksualnih sadista svojoj žrtvi uskraćuju čak i vazduh i to se zove hipoksifilija .

U ovakvom odnosu imamo sadistu koji sebe smatra dominantnom osobom i žrtvu koja igra ulogu potčinjenog. Dominantna osoba može biti i muškarac i žena. Takodje ovakav seksualni odnos može se javiti kod homoseksualnih i kod heteroseksualnih parova ali u čak 85% slučajeva u pitanju su heteroseksualne osobe. Nisu retki slučajevi  i da osoba koja je žrtva pati od mazohizma( uživanje u sopstvenoj boli).  Sadisti su osobe koje nemaju osećaj za nečiju bol pa im ne predstavlja problem da nekoga gledaju dok pati. Sadisti su obično vrlo uspešni ljudi koji imaju veliku moć, pa istu žele da uspostave i u krevetu. Na pitanje kada se javlja sadizam ne može se sa 100% sigurnosti odgovoriti. Uglavnom se poremećaj javlja u pubertu i mladosti ali nije isključeno da se može javiti i bilo kom drugom period života. Najčešće se javlja kao posledica trauma, stresa,  zlostavljanja u detinjstvu. Izuzetno je teško izlečitii ovaj poremećaj jer osobe koje ga poseduju neretko nemaju osećaj griže savesti.  Potrebna je stručna pomoć, mnogo rada i bar tračak volje da bi se izlečio seksualni sadizam.Partneri  sadista moraju biti vrlo tolerantni i strpljivi ako žele da takva veza opstane. Ukoliko niste odgledali  film svakako preporučujemo da pogledate i onda će vam potpuno biti jasna poenta teksta a i opasnost od ovih poremećaja.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ