LEPOTA&ZDRAVLJE     04.03.2017.

5 načina da se rešite nesanice

San je osnova zdravog života, a dobra strategija, koje će vam pomoći da bolje spavate je od suštinskog značaja za funkciju celog organizma. Dobar san je neophodan iz više razloga, prvenstveno jer je vašem telu neophodna energija, koju je moguće obnoviti ako se telo oporavi od dnevnih stresova uz pomoć sna. Ako imate problem sa spavanjem, nemojte zaboraviti da za svaki poroblem postoji rešenje, tako i za suzbijanje nesanice.

  • Kupka pre spavanja

Kupka pre spavanja je idealno rešenje, zato sto telesna temperatura ima snažan uticaj na to koliko brzo ćete zaspati. Naučnici su utvrdili da tokom noći dolazi do pada telesne temperature, a ovaj pad temperature signalizira vašem telu da je vreme za spavanje. Kupka će vas osvežiti i ubrzati proces pada telesne temperature.

  • Hranite se zdravije

Ishrana može značajno uticati na to kako spavate. Doručak je najvažniji obrok, a važan je i zbog dobrog sna, zato ne preskačite doručak.  Tokom dana izbegavajte jesti začinjenu ili brzu hranu. Teška jela, sokovi ili kafa pre spavanja povećavju šansu za loše varenje, samim tim i za loš san. Alkohol i nikotin su takođe neprijatelji sna, jer su stimulansi, koji vas mogu držati širom otvorenih očiju. Lagana večera, dva sata pre spavanja, može pomoći da spavate bolje i opuštenije.

  • Pravilno disanje

Mnogi spoljne faktori mogu doprineti stvaranu nesanice, a najpre stres. Pravilno disanje je relaksacija za organizam, a doprinosi i smanjenju stresa. Posavetujte se sa joga instruktorima i naučite nešto o tome, svakako će biti od koristi.

  • Jutarnje vežbe

Sve ono što činite tokom dana, deluje na san. Priprema za udobno spavanje počinje od trenutka kada se probudite. Jutarnje vežbanje svakako da ima udela u tome. Naučnici su utvrdili da fizička aktivnost (brzo hodanje, trčanje, plivanje ili redovne vežbe istezanja)pomažu u regulisanju spavanja.

  • Kvalitet i količina sna

Mnogi pokušavaju da spavaju što je duže moguće. Trebalo bi porazmisliti o ovome, jer ustajanje u određeno vreme, programira i vreme za odlazak na spavanje. Telu je dovoljno 7-8 sati sna i svaki dodatni sat spavanja je opterećujući. Kvalitet snu direktno utiče na kvalitet budnog stanja, uključujući produktivnost, emocionalnu ravnotežu, kreativnost, fizičku vitalnost, itd.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ