LIFESTYLE     06.07.2016.

20 navika kojih se treba otarasiti pre 30-te

Loše navike, kao i one dobre, samo su usvojeni obrasci u ponašanju, koji su usled repetitivnog karaktera postali deo naše ličnosti, ponekad čak postajući i organski deo našeg identiteta. Dobra vest je što se isto tako možemo „odviknuti“, nekad brže, nekad sporije, nekad teže, nekad lakše, nekad koristeći iste te repetitivne module, a nekad prekinuvši iznenada obrazac ponašanja. Nekom drugom prilikom ćemo pričati o načinima prekidanja loših navika, danas gledamo na neke loše navike koje smo usvojile prvenstveno tokom puberteta, a onda ih utvrdile tokom „zrelih“ i ozbiljnih dvadesetih.

n

 1. Gazirana pića. Priznajemo da su Pepsi i Coca-Cola postavili visoke standarde kada su u pitanju marketinška propaganda i brendiranje, i razumemo u potpunosti da su gazirana pića i nezdrava hrana prvi simbol mladalačkog bunta protiv roditeljskih figura, ali je sada vreme da ostavite ovaj porok za sobom. Osim ako nije kisela voda. Ili Donat Mg. I  mnogo vas boli stomak.
 2. Kreme bez zaštitnog faktora. Ujutru. Uveče. U kući. Uvek. Nepotrebno je objašnjavati dalje.
 3. Solarijum. Ova navika ide često ruku pod ruku sa prethodno navedenom. Ne samo što je nezdravo, nehigijenski i nepouzdano, verujte da će uvek izgledati neprirodno. I nepotrebno.
 4. Nemate štek. Sve znamo – pripadamo X,Y,Z generacijama, i glavni prioriteti su nam sloboda, životna iskustva, potraga za boljim, novim, drugačijim, ali uvek morate imati neki štek. Za ne-daj-Bože posetu lekaru, pozajmicu mami, sestri, drugarici, super last minute ponudu do Sicilije, čak i za ONE cipele koje ste zatekle u izlogu baš tog jutra.
 5. Zavisnost od telefona (i društvenih mreža). Stvari nisu onakve kakve izgledaju posle 80 pokušaja i 30 filtera. Niti je raj svih 10 dana, 24 sata na Tajlandu. Niti ćete propustiti nešto ako ne tvitujete baš istog trenutka kada se Kim Kardašijan razgoliti. Dovoljno je 30 minuta dnevno. Verujte.
 6. Spavanje 4-5 sati. Ne, nije vam potrebno više sna ni danas, ni sutra, ni preksutra. Niti pet dana zaredom. A onda odjednom gubite ključeve, ponavljate iste rečenice, greškom pišete nerazumljivu poruku  onom slatkom  dečku, a samo ste hteli da vidite je li juče bio na onoj svirci. Nekad i kolabrirate. Barem obećajte sebi  7 sati svaku noć. Samo toliko tražimo od vas.
 7. Cigarete.  Stvarno? Još uvek?? Nemojte, aman, da slušate mamu, dedu, sestru, zeta, svekrvu. Jest uspele da naučite piruete na rolerima? A hodanje na štiklama od 14cm? A da izađete iz nezdrave veze? Da kupate, previjate, dojite i uspavate dete? Dajte, molim vas.
 8. Ginekolog & Co. A posebno ginekolog. Reproduktivno zdravlje, polne bolesti, trudnoća, plodnost, tumori. Jesmo li vas ubedili? Kod ginekologa morate barem polugodišnje, bilo da imate 15, 30 ili 50 godina. Znamo da kod nas vlada nepoverenje prema medicinskim radnicima, ali zdravlje je osnov svega – i vaše lepote, i zadovoljstva i napretka.
 9. I mi volimo da slavimo. Uspesi dragih nam ljudi, dobri koncerti, opuštena leta i dinamične zime. Ali sad bi već trebalo da znate čemu sve to vodi kad je preterano: pijete dva puta preko svog definisanog limita. Uradite ili kažete nešto za čim ćete zažaliti kroz manje od 8 sati. Povraćete. Ne sećate se. Probude vas suva usta posle 3 sata sna. Ne možete da zaspete. Glava pulsira, ništa ne pomaže, teturate se sledećih 8 sati, ne želite nikoga da vidite. Zaspete onako izmrcvareni jedno desetak sati.  A posledice nekad mogu biti i nesagledive.
 10. Grickanje noktiju/ uvrćanje pramena kose/ peglanje kose rukama/ češanje lica. Nemoguće je da ste toliko nezainteresovani – nervozni – isfrustrirani – neurotični – nezadovoljni. Uzmite povlačite zanoktice – to je već pola manikira. Ili masirajte dlan, posebno onaj osetljivi dio između palca i kažiprsta – kažu da otklanja bol bilo gde.
 11. Bauk zvani kuvanje. Opravdanja su razna: ne umem ja to, nemam talenta, zahteva puno vremena, lakše je naručiti, mama će. Dosta je izgovora – kuvanje je dobro i za vaše zdravlje, i za vaš džep i za vaše zadovoljstvo sobom. Počnite od jednostavnih stvari – supe, salate, smuti, jaja, hleb. Kuvanje nije samo gubljenje vremena ili nečija profesija, to je divan hobi kroz koji možete dosta o sebi da naučite. I, naravno, da se dobro najedete.
 12. Vikanje. Posebno ono dugoročno – na prodavačicu u supermarketu, na saobraćajnog policajca, na konobara u prepunom kafiću, na mamu jer je opet kritikovala tvoj izbor, na dečka što je zaboravio da ozvaniči 4 meseca veze, na drugaricu jer je izgubila vašu omiljenu haljinu. Nemojte to sebi da radite, pa sve da ste u pravu – samo će vama biti gore.
 13. Španske serije. Jao, sve smo ih gutale i maštale kako ćemo i mi upoznati naše Hose Migele, Manuele, Marije, i Luise. Idealizovanje partnera prema onoj staroj narodnoj „princ  na belom konju“ tj. prema urbanoj modernoj „princ u belom Poršeu“ uglavnom dovodi do razočarenja, gubljenja samopouzdanja u sebe i vere u ljude. Tražite partnera prema sebi, i prema onome što je ideja zajedničkog života.
 14. Ostajanje u lošoj vezi. Ovo je posebna kategorija gorespomenutih španskih serija. Nezdrave, čak često i toksične veze su izraz našeg straha da nećemo NIKADA VIŠE naći nekoga. Ne budite tako melodramatične – pa nemate više 16 godina.
 15. A šta će drugi reći? Zar je bitno šta će drugi reći? Jeste ako radite kao istražitelj, novinar, statističar, marketing menadžer, grafički dizajner. A da, odaćemo vam tajnu: ovi ljudi su prilično dobro plaćeni za to što imaju druge ljude koje će pitati za mišljenje, stav. Tako da, ako vas zanima šta će drugi reći, pravo je vreme da se posvetite izboru karijere koja ima u fokusu date interakcije sa drugim ljudima.
 16. Stid od svojih mana ( i vrlina). Slažemo se, lepo je biti skroman, još kad se zacrveniš kad te neko pohvali kao lepo vaspitano dete. A tek kad te neko iskritikuje, pa krenu suze od besa i tihe kletve onog, nama svima poznatog, unutrašnjeg glasića, koji uglavnom vergla na temu „eto vidiš, fino sam ti rekao…“. Naučite jednom više da su vaše mane, kao i vaše vrline, jedinstvena dobitna kombinacija samo za vas. I budite ponosne  na njih, jer je verovatnoća da postoji neko sa takvom kombinacijom vrlo mala.
 17. Pasivno si agresivna. Dosta je bilo Mean Girls. Ne znam sećate li se, ali taj film cilja na demografski segment od 15-17 godina. Pitanje je da li želite i dan danas da vas smatraju nezrelom? Ako imate problem, ili vam se ne sviđa kako se neko ponaša, obratite mu se direktno. Rešite odmah slučaj, ili ako ta osoba ne želi da sarađuje, zaboravite na nju i nastavite dalje, bez nje u vašem životu.
 18. Samo vi nemate sređen život. Ili slične varijacije na poznatu temu: samo ja ne znam šta želim da studiram; samo ja nemam posao; samo ja nemam dečka…. niste „samo vi“, stvarnost je bliža floskuli „samo svi“. Opustite se- ničiji život nije savršeno uređen. Doći će i vaših pet minuta.
 19. Nedostatak vremena za porodicu i najbliže prijatelje. Poznata nam je priča: te morate u čitaonu sa onim nepoznatim likovima iz druge grupe da pripremate seminarski; te morate sa koleginicama da kupite poklon za veridbu Lare iz Računovodstva; te morate sa poslovnim partnerom na otvaranje novog restorana; te morate da odradite taj izveštaj noćas jer sutra ne stižete od sastanaka….pa, baš i ne morate. Možete, naravno, ali isto tako možete i da im kažete „dolazim za sat“, i tih sat vremena se poigrate sa svojom decom, popijete kafu nasamo sa partnerom, dojurite do brata sa vrelom picom. Lako je.
 20. Nemate vremena za sebe. Naučićemo vas kako da VOLITE da provodite vreme same sa sobom- od manikira do masaže i meditacije, šetnji u prirodi i osluškivanja žuborenja vode. Na kraju krajeva, sa sobom provodite svo vreme na ovom svetu, od rođenja pa do smrti, vreme je da naučite da cenite te retke momente kada spoznate kakve ste u duši i šta želite od života.

 

Je l’ da da nije teško? I mi to mislimo. Izaberite jednu ili više stavki sa liste i napred u nove pobede!

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ