LIFESTYLE     01.07.2016.

10 uzbudljivih knjiga za nezaboravno leto

Ima li šta bolje nego šuštanje papira u rukama, dok sedite negde u hladu, bilo da je plaža, kafić, proplanak ili terasa? Naše preporuke za čitanje će vas odvesti u zanimljive, uzbudljive svetove, po kojima ćete sigurno pamtiti ovo leto!

bb hh ii jj kk kkk nn oo pp uu

  1. “Devojka iz voza”, Pola Hokins (Izdavač: Vulkan)

Ako ste voleli “Nestala” (Dzilijen Flin), evo još jednog napetog psiho trilera. Film izlazi ove godine, a knjiga je već godinu dana u Top 3 najčitanije knjige u knjižarama širom sveta.  Rejčel putuje istim vozom svaki dan i nostaligično posmatra naizgled srećan mladi bračni par. Da li je stvarnost zaista tako idilična i koliko je Rejčel zaista povezana sa misterioznim bračnim parom saznaće nakon zločina, kada krene u potragu za istinom i duhovima prošlosti.

  1. „Lažljivci“, E. Lokhart (Izdavač: Vulkan)

Savršen život savršene, idealne, dobrostojeće porodice raspašće se u sekundi na komade, a novac i ugled neće im pomoći. Tragičan izbor, kobna greška, obmane i laži uništiće živote, a mnogima neće biti jasno što se zapravo dogodilo… Kako znati što je istina, a što laži? Ovaj izuzetno napeti ljubavni roman, stekao je svetsku popularnost i zbog uzbudljive riče, ali i univerzalne teme odnosa između roditelja i dece.

  1. „Z: Roman o Zeldi Ficdžerald“, Teris En Fauler (Izdavač: Laguna)

Priča o supruzi slavnog pisca F. Skot Ficdzeralda, kako su se upoznali na igranci u kantri klubu 1918. Nedugo potom „neosvojiva“ Zelda se zaljubljuje u njega uprkos tome što nije ni bogat ni ugledan. Ali nakon što Skot proda prava za prvi roman, Zelda se udaje za njega, a da ostalo rešava usput. Skot i Zelda će postati žive legende takozvane „izgubljene generacije“, ali i zabavi dođe kraj. Ko je Zelda, osim što je žena čuvenog muža i kakva je njena priča?

  1. Šum vremena“, Dzulijan Barns (Izdavač: Geopoetika)

Šum vremena je najnoviji roman Dzulijana Barnsa o izmišljenoj priči slavnog kompozitora i njegovoj borbi sa slavom, savešću, slavom i sistemom. To je priča o odnosu umetnosti i vlasti, umetnosti i ideologije, umetnosti i umetnika. Barns po starom dobrom običaju prepliće istoriju i maštu, opšteljudsko i intimno, vodeći nas ka pitanju: šta smo mi a šta je naša sudbina odredila da budemo?

  1. „Biti kao reka“, Paolo Koeljo (Izdavač: Laguna)

Nastala kao rezultat dugogodišnjih putovanja, susreta sa različitim ljudima i kulturama, kao i razmišljnja o svetu, čoveku i svemu što nas okružuje. Koeljeva razmišljanja i životni put dovode ga do saznanja filozofije života koju on prenosi kroz 101 priču. Ovo je svojevrsno putovanje kroz život i misao Paola Koelja, jednog od omiljenih pisaca svih generacija današnjice.

  1. „Na odmoru“, Ema Štraub (Izdavač: Profil Knjiga)

Jedna porodica u proširenom izdanju na odmoru – dve sedmice na čarobnoj Majorci. Ali, šta sve može poći po zlu? Koje će tajne isplivati na površinu? Koliko je u stvari bitna porodica i šta možemo da uradimo da bi povredili najbliže? Razmišljamo li o posljedicama onog što radimo? Štraub daje odgovore na ova pitanja, preplićući priču o jednoj porodici, ali i o nitima ljubavi.

  1. „Gde je nestala Bernadeta“, Maria Sempl (Izdavač: Samizdat B92)

Roman Marije Sempl je duhovit i zabavan: govori o ozbiljnoj krizi u jednoj neobičnoj porodici, o složenom odnosu majke i ćerke, i to čini s velikom dozom humora i u zanimljivim, dinamičnim formama – u obliku imejlova, pisama, poruka, izveštaja FBI-a i prepiske između glavnih junaka. Ova knjiga je u stvari jedan dobar film, sa napetim zapletom, neobičnim likovima i duhovitim dijalozima i sa divnim završetkom.

  1. „Bračno zaplet“, Dzefri Judzinides (Izdavač: VBZ)

U kafićima Brown univerziteta pametni klinci čitaju Barthesa, Ecca, dok studentkinja književnosti Medlin pokušava shvatiti zašto je postalo moderno čitati Markiza de Sadea i raspravljati o defloraciji djevica, a velike književne priče izlaze iz mode, u njezin život ulaze dva muškarca. Postavlja se pitanje je li moguće stvoriti »bračni zaplet« oko moderne junakinje za koju brak više ne znači nepovratnu predaju osobe i imovine? Ovo je roman koji nas podsjeća na to što znači biti mlad i idealističan, u potrazi za pravom ljubavlju, zaljubljen u knjige i ideje.

  1. „Ubistvo u Kapetan Mišinoj“, Nenad Novak Stefanović (Izdavač: Laguna)

Napeti krimi roman smešten u vreme kada je Beograd doživljavao procvat i privlačio ljude sa svih strana sveta. Priča prati naočigled jednostavan slučaj samoubistva jedne Ruskinje, koji za glavnog lika romana, Krstu, postaje sve zamršeniji što više kopa. Kada zaključi da je u stvari reč o ubistvu i da Ruskinja ima veze sa Romanovim, stvari postaju komplikovane.

  1. „Dok nisam srela tebe“, Dzodzo Mojes (Izdavač: Vulkan)

Za kraj predlažemo još jednu divnu knjigu po kojoj je snimljen film, koja je mnogo više od divne ljubavne priče- ovo je prikaz ljudskih sudbina, donošenju odluka koje vode do izuzetnih promena u čoveku i kako uz ljubav i podršku, bez obzira na veilka odricanja, možemo postati ono što zaista želimo.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ