LIFESTYLE     28.06.2016.

10 super-brzih saveta za produktivan dan!

Utorak je dan kada smo najproduktivniji. Tako barem kažu istraživanja, kao ono najpoznatije od Accountemps, gde je čak 60% ispitanika navelo utorak kao svoj najbolji dan za rad. Većina uspešnih ljudi tvrdi da je za njihov uspeh i visoku produktivnost najviše zaslužna dobra organizacija i postavljanje prioriteta, kako u poslu, tako i u životu. Posmatrajući uspešne vlasnike i izvršne menadžere multimilionskih kompanija, preduzetnike, poznate ličnosti, primećuju se određeni šabloni u ponašanju: a) ekstremno su disciplinovani u svim oblastima svog života, ne samo u poslu; b) smatraju vreme luksuznom robom kojom treba mudro i oprezno upravljati, c) svi su veliki radoholičari i ne smatraju da će im ili treba išta da „pane sa neba“. Kroz razne intervjue i istraživanja su se primetile njihove produktivne navike, koje se lako mogu primeniti u svim oblastima života.

  • STOP multitaskingu. Koliko god mi žene smatrale da smo izuzetno dobre u tome, nismo. I tačka. Istraživanja su pokazala da se kroz svakog prebacivanja između zadataka/aktivnosti izgubi do 2 sekunde kako bi se mozak vratio tačno na onu tačku na kojoj smo bili. Tako da dame, uprkos da nam je ova komparativna prednost nad muškarcima Bogom dana, dugoročno ćete od nje imati više štete nego koristi.
  • ispod1Noćas za sutra. Znate onu staru narodnu: Sve što možeš danas, ne ostavljaj za sutra? E ta je baš sveta! A posebno kada treba da zaspete pa počnu da vam se roje misli po glavi: treba do zubara, pa ostaviti dečake na fudbal, a kad cu da se farbam, a Mijovići dolaze na večeru, a prezentacija za onaj sastanak u 10.00h…i tako dok ne dođe 3 sata ujutru a niste ni oka sklopile. Tako da papir i olovku u ruke i noć prije izlistajte sve obaveze i aktivnosti koju su planirane za sutradan.
  • Pojedite žabu prvu stvar ujutru. Upravo kako ste pročitale: aktivnost koja vam je najmrskija, najteža, najstresnija, koja zahteva najviše vremena, pažnje i energije, posvetite joj se prva stvar ujutru. Možda se plašite da posle toga nećete biti sposobni za bilo šta drugo, ali efekat je upravo suprotan: kada znate da ste ono najgore za taj dan već obavili i imate ostatak dana da radite šta želite, stvari odmah izgledaju mnoooogo bolje. Zato, stisni zube i u koštac sa izazovom!

ispod3

  • Ako za aktivnost treba manje od 3 min, odmah je obavite. Bilo da je kratak email, potvrda prisustva, odluka koja ne snosi neke posebne posledice, telefonski poziv, pretraga na Internetu, nemojte da odlažete. Može vam se nagomilati previše sitnih stvari da vam oduzme značajan komad vremena
  • Obavezno-Potrebno-Poželjno. Sve aktivnosti koje imate tokom dana kategorišite prema onome što morate, trebate ili želite. Time ćete lakše i planirati vrijeme i prioritete, a i stići da uradite i ono što želite, a ne samo morate.

ispod5HB matrica. Možda najlakši način za postavljanje prioriteta:

  • 3 stvari. Ako ste u stisci sa vremenom, pod stresom, imate puno posla/obaveza, izaberite samo 3 stvari da uradite taj dan i fokusirajte se na njih. Zaboravite na ostalo do sutra- ako ste već izabrali, to znači da sve ostalo nije istog prioriteta i može da čeka.

ispod6

  • Česte kratke pauze. Najoptimalnije bi bilo da na svakih 60-90 minuta aktivnog rada napravite pauzu od 5-10 minuta. Ustanite, istegnite se, prošetajte, pojedite nešto, proverite društvene mreže, prosurfajte Internetom, pogledajte video snimke životinja.
  • Bolje završeno nego perfektno. Koliko god nam bilo teško da se pomirimo sa tom činjenicom, uvijek je bolje dovesti do kraja aktivnost u kraćem roku, nego porlongirati proces dok ne dobijamo onaj savršeni rezultat kojem težimo. Iskustvo je pokazalo da perfekcionizam dovodi do povećanog stresa, nezadovoljstva i frustracije.
  • Omiljena aktivnost. Na kraju, ne zaboravite da svaki dan provedete makar 20 minuta obavljajući neku aktivnost koju volite, koja vam je hobi, pasija. To je najboji način da sebe motivišite da taj dan odradite i nešto što ne volite
Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ