LIFESTYLE     11.07.2016.

10 sportskih aktivnosti za leto

Znamo da ne želite ni da pomislite na sportske aktivnosti i bilo kakav fizički napor tokom leta – na kraju krajeva naporno ste radili i trenirali da biste bile u top formi. Ali održavanje top forme i tokom leta bi trebalo da vam bude prioritet, prvenstveno zbog zdravlja, a onda i zbog zadovoljstva samom sobom. Za sada zaboravite na teretane i za ove aktivnosti počnite da se družite sa prirodom. A ako se do sada niste bavile ovim aktivnostima, pravo je vreme da počnete sa novim hobijem- znate kako kažu: svakog meseca naučite neku novu veštinu!

tt

  1. Plivanje – ako ste na plaži, bazenu, reci, jezeru, šta bolje nego spojiti lepo sa korisnim. Plivanje makar 15 min dnevno laganim tempom (mislimo na plivanje a ne stajanje u vodi u plićaku) ima isti benefit za organizam i kondiciju kao džogiranje 30 minuta ujednačenim tempom. I taman je vreme da napokon naučite taj famozni kraul.
  2. Aqua Fitness – ako vam je plivanje monotona aktivnost, i inače volite step-aerobik kada ste u teretani, upišite se na časove aqua fitness-a. Ne samo što ne morate da plivate i možete da uživate u plićaku, zbog trenja vode postižete značajniji rezultat za manje vreme.
  3. Odbojka na plaži – kao što vidite, pokušavamo da vas motivišemo na aktivnost tokom odmora. Odbojka na plaži je uvek zanimljiva i divan način da se družite i upoznajete nove ljude, a zbog prirode terena mnogo je teže igrati je i tokom kratke partije od 20 minuta možete potrošiti isto kalorija kao za sat vremena standardne odbojke. A da vam ne pričamo kako se lepo crni…
  4. Jedrenje – još jedan način da lepo pocrnite (kao što i znate brže se crni na moru nego na obali usled pojačane refleksije svetlosti na površini vode) i da se bavite nimalo lakom disciplinom. Jedrenje možete praktikovati kao jedrenje na dasci, ali i jedrenje plovilom, i čak učestvovati u popularnim jedriličarskim trkama – regatama, bez obzira da li ste amater ili iskusni jedriličar.
  5. Surfing & Kitesurfing – surfovanje je divan, ali ekstreman sport, i u našim podneblju oko Jadranskog i Sredozemnog mora nema baš mnogo prilika da uhvatite talase od 3m pa naviše, tako da vam predstoji „blaža“ varijanata surfovanja sa „zmajem“ – tkzv. Kitesurfing. Iako je ovo relativno nov sport, vrlo brzo je dobio na popularnosti, pa ga jednako praktikuju i klasični adrenalinski zavisnici ali i ljubitelji izležavanja na suncu.
  6. Paddle boarding – sigurno ste primetile ljude kako stoje na dasci za surfovanje i jednim veslom jezde po površini vode. Iako ova aktivnost izgleda neozbiljno, pa čak i smešno, sposobnost održavanja balansa na površini vode u produženom trajanju (duže od 10 minuta) je nešto što se uči barem mesec dana. A tek trke daskama da vam ne spominjemo. Probajte – zabavićete se ali i značajno popraviti sposobnost održavanja ravnoteže.
  7. Joga – ne morate biti na plaži, praktikovanje joge na bilo kom prirodnom terenu, kao što su pesak, zemlja, trava, je najbolja verzija joge, jer direktno ostvarujete vezu sa Majkom Zemljom. Uz to, na svežem ste vazduhu, te vežbe disanja i meditacija dobijaju ono pravo značenje koje vučemo iz tradicije joginija.
  8. Planinarenje – ako niste ljubitelj plaže i mora, uvek možete uzeti ranac i sama se sa grupicom prijatelja ili sa lokalnim planinarskim društvom zaputiti u planine. Uz to organizujete i jedan mini piknik, a ako ste smeli, pa uz to iskombinujete i kampovanje, dobićete divan vikend u prirodi. Ne morate ni da idete predaleko- sigurna sam da u blizini gradova u kojima živite postoje neistraženi obronci, na kojima možete zapaliti logorsku vatru i pričati priče o duhovima i nerazjašnjenim misterijama sveta.
  9. Ako želite samo parcijalno da se bavite fizičkom aktivnošću, izaberite kajak ili Ove aktivnosti zahtevaju značajnije angažovanje gornjeg dela tela. Ako niste ljubitelji vode, oprobajte se u ulozi Robin Huda i probajte streličarstvo. Ako, pak, želite da ojačate noge, naš savet je vožnja bicikla u prirodi, ili čak jahanje konja, koje ima i terapeutsko svojstvo.

jj

  1. Za kraj, ako vas Roland Garros i Wimbledon nisu dovoljno ubedili, mi vam predlažemo tenis, kao izuzetan sport koji, pored toga što je za celo telo, posebno pojačava vaše anaerobne sposobnosti, za razliku od ostalih sportova koje smo vam predlagali, i koji su više aerobne aktivnosti.

 

Ako vam je sve ovo ipak previše, duge šetnje u svitanje ili u sumrak, dok je još uvek prijatno, tiho i spokojno, su takođe divan način da budete aktivni tokom ovog vrelog leta. Uživajte.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ