LIFESTYLE     26.09.2016.

10 načina da popravite svoje trenutno raspoloženje

Nije uvek lako napraviti limunadu od limunova koje život baci na nas, ali to ne znači da od nje treba odustati. Onih dana kada vam se čini da je gotovo nemoguće da povratte dobro raspoloženje, podsetite se da vi utičete na to kako se osećate. Iako naša sreća delom zavisi od spoljašnjih uticaja i genetike, na čak 40%  našeg raspoloženja možemo da utičemo sami, svojim razmišljanjem i postupcima. To znači da definitivno možemo da uradimo nešto onda kada osećamo da nas loše raspoloženje savladava. Pokušajte da sastavite svoju listu stvari koje možete da preduzmete u takvim situacijama, prisećajući se šta je ono što vas uvek oraspoloži. Mi vam, za početak, dajemo nekoliko predloga:

woman opening curtains in the morning

  1. Nasmejte se, čak i ako je to poslednja stvar koju želite da uradite. Istraživanja su pokazala da čak i kada se smejemo na silu, to utiče na smanjenje nivoa stresa u telu i usporavanje otkucaja srca. Osmeh će vašem telu poslati signal da je sve u redu i da možete da se opustite, a to je dovoljan razlog da odlučite da se smejete u inat lošem raspoloženju.
  2. Izađite napolje i izložite se sunčevoj svetlosti. Ukoliko dugo vremena provodite u slabo osvetljenoj prostoriji, normalno je da se osećate neraspoloženo i bez energije. Slabo osvetljenje doprinosi proizvodnji melatonina koji utiče na osećaj pospanosi, istovremeno smanjujući nivo serotonina u našem telu. Nasuprot tome, ako se dovoljno izlažemo prirodnoj svetlosti, nivo hormona sreće će porasti a mi ćemo učiniti nešto pozitivno za sebe i svoje raspoloženje.
  3. Učinite neko dobro delo. Osobe koje volontiraju i pomažu drugima su srećnije od onih koji se ne bave nikakvim dobrotvornim radom, a istraživači smatraju da razlog leži u razvijanju empatije i većem vrednovanju onoga što posedujete u životu. Za početak učinite nešto naizgled sitno, pomozite kolegi na poslu, pridržite nekome vrata, ponesite tešku kesu starijoj komšinici – izdvojite delić svoga vremena da nekome pomognete, ne očekujući ništa za uzvrat.
  4. Pokrenite se. Pored toga što pozitivno utiče na vaše zdravlje, vežbanje će doprineti i poboljšanju vašeg raspoloženja. Kada se bavimo fizičkom aktivnošću naše telo luči endorfine koji su zaslužni za pozitivan osećaj koji imamo nakon treninga. Pored toga, vežbanje će smanjiti stres i napetost koje osećate i imaćete više energije za obavljanje potrebnih aktivnosti.
  5. Ako ste neraspoloženi, razgledajte stare albume sa slikama. Prisetite se nekog savršenog putovanja, nekih lepih trenutaka sa vašim detetom, roditeljima ili prijateljima, bilo čega što vas je ispunjavalo pozitivnim osećanjem. Istraživanje koje je poredilo koliki uticaj TV, čokolada, alkohol i gledanje starih fotografija imaju na naše raspoloženje pokazalo je da upravo fotografije imaju najveću moć da nas oraspolože.
  6. Napravite sebi penušavu kupku i opustite se. Naučno je potvrđeno da svakodnevna kupka na kraju radnog dana značajno poboljšava naše raspoloženje i optimizam, a razlog leži u horizontalnom, opuštajućem položaju, i generalnom osećaju udobnosti i toplote koja prija našem telu.
  7. Slušajte veselu muziku. Sudeći prema rezultatima istraživanja sprovedenog na Univerzitetu Misuri, muzika zaista može da utiče na naše raspoloženje. Autori istraživanja ipak napominju da ne bi trebalo da previše razmišljamo o tome da li će nas i kada muzika oraspoložiti, dozvoljavajući ritmu da nas ponese i opusti.
  8. Zagrlite dečka, mamu, tatu, baku, deku, prijateljicu – bilo koju dragu osobu. Grljenje će povećati proizvodnju serotonina, što utiče na poboljšanje našeg raspoloženja, istovremeno izazivajući opuštanje mišića i smanjenje stresa i napetosti u telu. Ponekad je jedan pravi, topli zagrljaj sve što nam je zapravo potrebno.
  9. Pogledajte neku komediju ili smešni video klip na internetu. Koliko god na prvi pogled zvučalo površno, zapravo će vam pomoći da se nasmejete – a već smo rekli koliko je smeh dobar za naše zdravlje i raspoloženje.
  10. Izrazite svoja osećanja na kreativan način. Studija sprovedena na koledžu u Bostonu pokazala je da su se ispitanici osećali srećnije kada su svoja negativna osećanja izrazili kroz neki vid umetnosti. To, naravno, ne znači da morate biti preterano umetnički nadareni – dovoljno je da dozvolite svojoj kreativnosti da ispliva na površinu. Naslikajte nešto, napravite nešto od papira ili drveta, ili jednostavno počnite da pišete dnevnik – napravite nešto novo i pozitivno od lošeg stanja u kojem se trenutno nalazite.
Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ