LIFESTYLE     23.06.2016.

10-minutna joga za dobro jutro!

Bez obzira da li ste dugogodišnji praktikant joge ili nikada niste zauzeli ni pozu za meditaciju, popularni „lotos“, ova jutarnja joga će vas osvežiti, energizovati i prizemljiti kako biste uživali u potpunosti u danu koji je pred vama.

  1. Odmah po budjenju se umijte i zauzmite najpopularniju pozu za meditaciju – popularnu „lotus“ pozu: prekrstite noge, ispravite kičmu, spustite dlanove na kolena (ili formirajte određenu mudru prstima) i zamislite belu svetlost ispred sebe. Udahnite i izdahnite duboko 10 puta.

j

  1. Pozdrav suncu- verovatno najpoznatija serija poza u jogi, koja se praktikuje na početku časova i za početnike i za vrhunske majstore joge. Za dobro jutro je dovoljno da uradite 4x Pozdrav suncu (jedan Pozdrav suncu je celi ciklus, tj. i jedna i druga strana tela). Stanite stopalima u širini kukova, sklopite dlanove ispred srca, udahnite i izdahnite. Udahnite i istovremeno podignite ruke visoko iznad glave, zatim izdahnite i spustite se u pretklon. Uz udah iskoračite desnom nogom iza sebe i uz izdah iskoračite i levom nogom i pređite u pozu Psa koji gleda dole. Uz sledeći udah pređite u položaj skleka, a zatim dok izdišete pređite u čaturanguk.a „štap na 4 oslonca“. Uz uzdah pređite u položaj Psa koji gleda gore, zatim izdahnite kroz Psa koji gleda dole. Vratite prvo levu, a onda i desnu nogu i kroz izdah ostanite u pretklonu. Udišite polako se pridižući, i izdahnite ponovi sa dlanovima sklopljenim ispred srca. Ponovite sve sa drugom nogom i završili ste jedan Pozdrav suncu.

jo

  1. Nakon „zagrevanja“ uz Pozdrav suncu, prizemljite se uz omiljenu pozu balansiranja – Drvo i barem tri ciklusa disanja (uzdah-izdah).  Ruke možete držati pored tela u mudri, sklopiti dlanove ispred srca, podići ih vioko iznad glave, sklopiti dlanove visoko iznad glave, ili sklopiti dlanove na leđima. Oči mogu biti otvorene ili zatvorene. Ponovite sa drugom nogom.

 

  1. Iz Drveta polako pređite u Ratnika I i nakon 5 ciklusa disanja u Ratnika II. Za Ratnika I iskoračite ispred sebe jednom nogom a stopalo druge noge postavite tako da su pete na 75 stepeni jedna od druge, ali da kroz obe možete povući pravu liniju koja prati i liniju vaših butina. Ruke podignite vioko iznad glave i okrenite torzo da je upravan na pravac pružanja vaših nogu/stopala. Odavde rotirajte torzo u pravu pružanja vaših nogu i spustite ruke tako da prednja ruka prati pravac prednje noge. Držite ruke paralelne sa butinama i spustite karlicu što bliže podu a da se ne krivite ili da vam ne prelazi koleno vrh stopala. Ponovite i na drugoj strani.

joo

5. Pređite u Goluba – zadržite se 5 ciklusa disanja i promenite nogu.

johhZa sami kraj, spustite se na stomak i zauzmite pozu Skakavca ili Supermena (ruke i noge odignute od    poda). Zadržite se u ovom položaju 5 ciklusa disanja i pređite u dečiju pozu.

ggNe zaboravite Savasanu za kraj! Ova naizgled jednostavna vežba „ležanja na leđima“ služi da se sve blagodeti joge koja je praktikovana do tog trenutka ravnomerno rasporede kroz telo, kao i da se 2-3 minuta posvetite sebi, svom telu, svom umu, svom duhu. Namaste!

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ